De onvergetelijke CWM Dolk

De onvergetelijke CWM Dolk

Dit is een retrospectieve tentoonstelling waarin met name aandacht wordt besteed aan de grote schilderijen van de Utrechtse schilder en graficus Kees Dolk (1949-2016).
Zijn schilderijen worden gekenmerkt door de combinatie van figuratie en abstractie. Een perspectivisch vergezicht is in zijn werk niet te vinden, alles is op het doek even belangrijk.
Dolk had er groot plezier in om schijnbare tegenstellingen in onderwerp en kleur met elkaar te verenigen tot een kernachtig werk waar niets meer aan veranderd hoefde te worden, het is af, zonder vleierij of mooie praatjes.

 
Bij de tentoonstelling verschijnt een brochure met een tekst van Alex de Vries over het werk van CWM Dolk. Hij schrijft o.a: ‘Kees Dolk was een schilder van de daad. Hij werkte heel direct met acryl op linnen. Hij schilderde snel en accuraat, eropuit om in de
handeling vorm en inhoud samen te laten vallen. Hoewel zijn beeldtaal een eenvoudige figuratie laat zien, was zijn werkwijze in feite ontleend aan die van het abstract expressionisme. Hij vond zijn onderwerpen altijd in zijn directe omgeving. Ze hadden een
persoonlijke betekenis in relatie tot de mensen en plaatsen die hij lief had.’

CWM Dolk, Roerend & Onroerend 2, acrylverf op doek, 95 x 120 cm

footer anchor