Oooit Art / Grow Towards the Sun – Solo Exhibition of Jiang Wei

Oooit Art / Grow Towards the Sun – Solo Exhibition of Jiang Wei

Jiang Wei’s werk doet onvermijdelijk denken aan de meester Van Gogh. Of het nu de intense kleuren zijn, de uitbarstende emoties, de gedurfde penseelstreken of het ritme van de lijnen, men kan de overeenkomsten tussen de twee voelen. 

Hij is uitzonderlijk bedreven in het vastleggen van de trajecten van bewegende objecten en de veranderingen in licht, waardoor zijn werken vol dynamiek en vitaliteit zitten. Het traject van het licht, uitgedrukt door kleur en lijnen, geeft zijn plantenleven een heliotropische kwaliteit – een oerkracht van het leven. Deze beelden kunnen de psychologische staat van de kunstenaar tijdens zijn creatieve proces weerspiegelen, een reis gekenmerkt door pijn, frustratie en volharding. Het vertegenwoordigt een veerkrachtige mentale toestand en een biologisch instinct – een diep verlangen naar leven. Die angstige, onderdrukte en rusteloze emoties kunnen volledig worden vrijgegeven in deze pure, instinctieve schilderijen.

Zijn creatieve benadering omarmt de subtiliteit die te vinden is in oosterse esthetiek. De vrije en flamboyante uiteinden van zijn penseelstreken hebben de dramatische fluctuaties die doen denken aan het cursieve schrift van de oude meester Wang Xizhi, en stralen een schoonheid van steeds veranderende kracht uit. De balans van dichtheid en openheid en het samenspel van leegte en soliditeit in zijn schilderijen zijn diep beïnvloed door de schilderijen van literati uit de Song-dynastie. Hoewel hij de elegante kleurcombinaties van de klassieke Chinese kunst volledig verlaat, en kiest voor emotioneel gedreven, intense expressionistische kleuren, bereikt hij een uiterst harmonieus resultaat op het doek. Deze fusie verenigt perfect het oosterse en westerse respect voor de natuur en het streven naar de essentie van het leven.

Jiang (geboren in 1983, woont in Peking) werkte eerder als UX-ontwerper. Vanwege een strijd met schizofrenie begon hij zich in 2019 fulltime toe te leggen op olieverfschilderijen.

footer anchor