Self-publish or be damned

Self-publish or be damned

Een veelzijdige tentoonstelling over de do-it-yourself ‘zine-cultuur’, met speciale aandacht voor de lokale Utrechtse context en geschiedenis. 

Zines – van ‘magazine’ en ‘fanzine’ – zijn publicaties die in eigen beheer worden uitgegeven. Ze worden vaak met de hand gemaakt, met als doel ze te verspreiden onder een relatief klein publiek van liefhebbers. Vanwege de kleine oplages en het gebruik van laagdrempelige reproductietechnieken is de zine voor makers van divers pluimage een zeer toegankelijk medium om op eigen voorwaarden werk in oplage te creëren. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren dergelijke do-it-yourself-publicaties een belangrijk communicatiekanaal voor het verspreiden van underground- en tegencultuur, van science fiction tot militante politiek en alles daar tussenin. Ook in meer recente tijden functioneert de zine als waardevol medium voor zowel professionele makers als amateurkunstenaars. Inmiddels heeft de mainstreamcultuur de bijbehorende knip-en-plak-esthetiek geaccepteerd en verschuift de productie steeds verder richting het papieren object als waardevol en verhandelbaar kunstwerk. Het kleinschalige karakter van de zine brengt echter ook een zekere vluchtigheid met zich mee, waardoor ze relatief eenvoudig kan verdwijnen uit ons collectieve geheugen.

Self-publish or be damned wil de zine en de bijbehorende DIY-mentaliteit onder de aandacht brengen. Daarnaast heeft de tentoonstelling de ambitie om uiteenlopende makers met elkaar en met een nieuw publiek te verbinden: van jong talent tot meer gearriveerde kunstenaars, van (ex-)krakers tot kunstacademiestudenten, en van basisschoolleerlingen tot zogenaamde ‘outsider artists’.

Met (medewerking van):
Anders Zine, Bente Wilms, Gizem Taskin, non-issue.org, Simon Groot Kormelink, Springstof en Stukah Magazine

Nieuwe zines van:
Bente Wilms, Bo Mak, Christian Toonk, Erwin Grolleman, Frank Koolen, Gizem Taskin, Gus Pisters Moystad, Isolde Woudstra, Jessy Rietdijk, Johan Rijpma, Kim David Bots, Luciano Bastardino, Martijn Dijksma, Michel Pluim, Mees & Alice, Nina Mathijsen & Marnix de Klerk (Detour), Ricardo Van Eyk, Rikkert Paauw, Ronald Nijhof, Rosie Seventyeight, Sander Polderman, Simon Groot Kormelink, Siri Baggerman, Sjoerd Martens, Sue Doeksen, Valerie van Leersum, en Yuri Veerman.

Opening: vrijdag 29 november om 17.00 uur
(Met optreden van Daisy Daisy)

Samengesteld door:
Ronald Nijhof & Bram Nijssen
Tentoonstellingsontwerp i.s.m. Rikkert Paauw

Met dank aan:
De studenten van HKU Image and Media Technology en HKU Animation, Basisschool de Rietakker, Reinaerde Atelier de Wijde Doelen & Kopieerservice de Boemerang, Het Utrechts Archief, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam

footer anchor