BAK basis voor actuele kunst – Online: Propositions #13: Mobilization and (In)Visibility

BAK basis voor actuele kunst – Online: Propositions #13: Mobilization and (In)Visibility

Met bijdrages van: Barby Asante (kunstenaar, curator, docent, Londen), Tony Cokes (kunstenaar, Providence) Yasmine Eid-Sabbagh (kunstenaar en onderzoeker), Pablo Helguera (kunstenaar, performer, docent, New York), Jesal Kapadia (kunstenaar, docent, oranisator, New York), MTL Collective (Amin Husain en Nitasha Dhillon, kunstenaars en organisatoren, New York), Massimiliano Mollona (antropoloog en filmmaker, Londen), Serubiri Moses (curator en schrijver, New York), Rachael Rakes (Curator of Public Practice, BAK basis voor actuele kunst, Utrecht), Irit Rogoff (schrijver, docent, curator en organisator, Londen), en Caitlin Schaap (kunstenaar en organisator, Kick Out Zwarte Piet).

Propositions #13: Mobilization and (In)Visibility
 is een online assembly (bijeenkomst) en openbaar forum. Binnen het kader van de beoogde laatste week van Tony Cokes: To Live as Equals (vroegtijdig gesloten vanwege de lockdown), en het doorlopende “How to Assemble Now,” de huidige focus van BAK’s online forum Prospections, richt dit programma zich op de esthetiek, theorieën en praktijk van refusal (ofwel weigering), verzet, organisatie en organisatie en de vormende rol van de media tijdens dit cruciale politieke momentum.

De titel van de tentoonstelling, To Live as Equals, is afgeleid van Cokes’ video Evil.27: Selma (2011). Het werk–dat teksten bevat van het collectief Our Literal Speed over de rol van de verbeelding in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging–verkent de onmiddellijke mediatisering van protest en verzet, wat de mogelijkheid blokkeert om tot rechtvaardige vormen van maatschappelijke organisatie te komen. Het voorstel dat in de titel “How to Assemble Now” besloten ligt, omvat een langdurige verkondiging die momenteel, middenin een pandemie, alleen maar sterker weerklinkt. De bijdragen aan deze Prospections-focus verkennen hoe internationale en lokale relaties omgewerkt kunnen worden tot verbindingen die niet gebaseerd zijn op de natiestaat of op een globale neoliberale productie, maar juist geworteld zijn in specifieke, lokale belangen die bestaan binnen een netwerk van planetaire solidariteit. In het redactionele voorwoord staan vragen centraal als: hoe gaan we voorbij aan de schijnbare tegenstelling tussen fysiek afstand houden en de noodzaak om, middels kameraadschap, nabijheid en affiniteit te mobiliseren, te verbeelden en in de praktijk te brengen, en hoe blijven we ons als handlangers of co-conspirators inzetten voor andere manieren van samenzijn?

Vanuit deze onderling verbonden vraagstukken en aansporingen, en met het oog op de nieuwe coalities, creatieve alternatieven en vormen van verzet die dit jaar–een jaar van wereldwijde (ongelijk verdeelde) tegenspoed–zijn ontstaan¬, presenteert en bevraagt Propositions #13 methoden en tactieken om onszelf nu te mobiliseren, waaronder: hoe komen we samen in pandemische en post-pandemische (of interpandemische) omgevingen?; hoe en waarom vermijden we detectie, tegenstrijdigheden van publieke zichtbaarheid, esthetiek van verzet, productie en reproductie van beelden?; en hoe zouden stakingen of andere vormen van refusal er in die context uit kunnen zien? Propositions #13 begint met een reeks opeenvolgende korte lezingen, voordrachten, en visuele en performatieve gebaren door kunstenaars, activisten en onderzoekers, en eindigt als een online openbaar forum.

Tijd: 15.00 – 20.30 uur

Graag online aanmelden via deze link
Meer info ook via Facebook: klik hier

footer anchor