Allemaal wonderen

Allemaal wonderen

Wonderen zijn van alle tijden, van alle culturen en van alle religies en spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit nationale en internationale collecties samengebracht.

Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En welke betekenis geef je aan wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt? De kunstwerken gaan niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en bijzondere ooggetuigenverslagen. Wetenschappers komen aan het woord en geven hun visie op het fenomeen. Kenmerkend voor al deze wonderen, van vroeger tot nu, is dat ze tijdens een crisismoment plaatsvonden: bij sterven, gevaar, bij ziekte en rond zwangerschap en geboorte. Dit inspireerde het museum om het menselijk leven als uitgangspunt te nemen.

 Wonderen zijn van alle tijden, alle culturen en alle religies en spelen een rol in het leven van alledag. Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. Het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet?

footer anchor