Buitenplaats Doornburgh  / PRIKKEL

Buitenplaats Doornburgh / PRIKKEL

Van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 bezoek je op Buitenplaats Doornburgh – podium voor kunst en wetenschap gelegen vlakbij Utrecht – de tentoonstelling PRIKKEL. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: “Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?”; “Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?” en “Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?”. De uitkomsten vind je terug in deze zintuigelijke tentoonstelling – vol kunstwerken, video- en lichtinstallaties en een interactief lab –waarin wordt gespeeld met de waarneming en al je zintuigen aan bod komen.

In de tentoonstelling PRIKKEL brengen initiatiefnemers theatergezelschap Schweigman&, Buitenplaats Doornburgh, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek en kunst samen en kom je als bezoeker door te kijken, te doen en te ervaren meer te weten over prikkelverwerking bij jezelf en bij de ander.


In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf zintuigen waar we mee bekend zijn: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen.

De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor dit thema. Zij bieden je een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten. De tentoonstelling geeft bezoekers uiteenlopende ervaringen in verschillende kunstwerken en immersieve installaties. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren. Er is ook een prikkelarme ruimte ingericht.

Start je bezoek aan de buitenplaats langs rivier de Vecht. Combineer je bezoek aan de tentoonstelling met een wandeling door het park van J.D. Zocher waarin het voormalig klooster gelegen is – en waarvoor je een gratis wandelkaart ophaalt bij de entree – en geniet van een smakelijke lunch of koffie met taart in de binnentuin. 

footer anchor