Buitenplaats Doornburgh / Van Appel tot Yoko – Het werk van fotograaf Nico Koster

Buitenplaats Doornburgh / Van Appel tot Yoko – Het werk van fotograaf Nico Koster

Nico Koster (1940) is een Nederlandse fotograaf met een rijk oeuvre.  Hij reisde onder meer met kunstschilder Corneille naar Cuba, vereeuwigde het wereldberoemde ‘Bed-in for Peace’-moment van John Lennon en Yoko Ono en was als persfotograaf ooggetuige van vele onstuimige en onvergetelijke actualiteiten op het gebied van politiek, kunst, royalty en meer.

Bekijk de wereld door de lens van Nico Koster

Bij Van Appel tot Yoko treedt de bezoeker in de voetsporen van de fotograaf en ontdekt talrijke beelden die tot de vaderlandse geschiedenis behoren, én daarbuiten. Amsterdam, Nederland, de wereld: Nico Koster zorgde met zijn camera, geheugenkaarten, polaroid-filmpacks en feilloze blik voor magie.

In deze expositie komen thematisch alle facetten van zijn oeuvre voorbij: werk uit zijn periode bij De Telegraaf, series uit zijn tijd met de avant-gardistische CoBrA-groep, maar ook is er meer experimenteel werk van Koster te zien. De serene zalen en gangen van ons Bossche School-klooster vormen een prachtig canvas voor de kleurrijke, grillige, chaotische en eerlijke portretten van mens en maatschappij.

Highlights

Koster zat in 1969 dagenlang aan het bed van John Lennon en Yoko Ono, die tijdens hun huwelijksreis in het Amsterdamse Hilton Hotel vanuit bed protesteerden tégen de oorlog in Vietnam en vóór de vrede. Deze beelden gingen de hele wereld over. Ook fotografeerde hij David Bowie in het Amstel Hotel in 1972, en portretteerde hij vele bekende iconen uit de Nederlandse kunstenaars- en schrijverswereld, zoals Lucebert, Anton Heyboer, Karel Appel, Willem de Kooning, Carel Willink en W. F. Hermans.

footer anchor