Centraal Museum / De botanische revolutie – Over de noodzaak van kunst en tuinieren

Centraal Museum / De botanische revolutie – Over de noodzaak van kunst en tuinieren

VERLENGD t/m 1 mei

De tuin spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Het is een plek die geassocieerd wordt met harmonische idylle, een plek waar de cyclus van het leven tot uiting komt, een plek voor contemplatie, rust van dagelijkse hectiek en beslommeringen. 

De botanische revolutie vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeënwerelden.

Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Welke actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Meer info en tickets kijk hier.

Toegang: 15€ Volwassenen / gratis : 0-12 jaar, museumkaart, de Vriendenloterij VIPKAART, vriendenpas, ICOM, Rembrandtkaart, U-Pas* / 6,50€ voor 13-17 jaar, CJP, studentenkaart, U-Pas

Henk Wildschut, Rooted, Zaatari Camp, Jordan-April-2018
Elspeth Diederix, Miracle2 #01, 2021
Lungiswa Gqunta, Lawn 1 (detail) 2016/17
footer anchor