Centraal Museum / Op scherp

Centraal Museum / Op scherp

Immense schilderijen die zo levensecht zijn dat het net foto’s lijken: dat is de magie van fotorealisme.

In Op scherp vieren we de schoonheid en het vakmanschap van deze kunststroming. En nodigen we je uit te ontdekken welke verhalen er schuilgaan achter deze fraaie werken van oude en nieuwe generaties kunstenaars.

Amerika, eind jaren zestig. Een groep jonge kunstenaars zet zich af tegen de heersende mode van abstracte kunst. Zij focussen zich op het zeer precies schilderen van alledaagse taferelen, met foto’s als basis. Het fotorealisme, ook wel: hyperrealisme, is geboren.

Schilderijen die zo gedetailleerd en levensecht zijn dat je bijna denkt dat het foto’s zijn. Dat is de magie van het fotorealisme. Maar welke verhalen gaan schuil achter deze verbazingwekkende werken? En hoe gaan hedendaagse kunstenaars om met die zo specifieke beeldtaal van deze kunststroming die ook wel hyperrealisme wordt genoemd? Ontdek het in de tentoonstelling Op scherp: fotorealisme nader bekeken.

Kritische blik

In Op scherp kijken we met een kritische blik naar fotorealisme. We breken de Amerikaanse canon van de witte, mannelijke kunstenaars van de eerste generatie open en vullen deze aan met vrouwelijke, Afro-Amerikaanse, West- en Oost-Europese kunstenaars. Net als de fotorealisten van het eerste uur, gebruiken zij de fotorealistische stijl om hun visie op de wereld uit te dragen. Op scherp viert de schoonheid en het vakmanschap van fotorealisme. En daagt je uit om scherp te kijken en oude en nieuwe grenzen tussen illusie en werkelijkheid te onderzoeken.

Eigen collectie

Uitgangspunt van de tentoonstelling is de unieke eigen collectie Amerikaans fotorealisme van het Centraal Museum. In de larger-than-life schilderijen van Don Eddy, Malcom Morley, Chuck Close, Howard Kanovitz en vele anderen wordt het Amerika van de jaren zestig en zeventig op minutieuze wijze verbeeld. Close-ups van glimmende Amerikaanse sleeën, spiegelende etalageruiten, interieurs van diners, neonreclame en sterk uitvergrote portretten; deze en nog veel meer iconische werken zijn in de tentoonstelling te bewonderen. Het is voor het eerst sinds 35 jaar dat deze bijzondere collectie weer samen te zien is.

Beeld: Don Eddy, Blue Caddy (1971). Collectie Centraal Museum Utrecht.
footer anchor