Centraal Museum / Werken in gesprek – Kuijer & Rietveld

Centraal Museum / Werken in gesprek – Kuijer & Rietveld

Beeldhouwer en kunstcriticus William Tucker (Cairo, 1935) schreef in 1972 dat Gerrit Rietveld meer een kunstenaar is dan een meubelmaker of architect. ‘De stoel (…) fungeert in feite als een medium voor abstracte creaties.’ Hiermee slaat hij volgens de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer (Schalkwijk, 1959) de spijker op zijn kop: Rietvelds stoelen zijn vooral sculpturen. Elk van zijn ontwerpen is een nieuw begin waarin hij het avontuur aan gaat met materiaal, proportie, kracht en verhoudingen. Kuijers visie op hedendaagse sculptuur kenmerkt zich door eenzelfde zoektocht. 

In de tentoonstelling ‘Werken in gesprek. Kuijer & Rietveld’ in Utrecht Lokaal brengt Kuijer zeven werken van Rietveld samen met zijn eigen werken: concrete, abstracte sculpturen uit de afgelopen vijfendertig jaar. Door ze als paren te tonen, gaan de werken een relatie met elkaar aan en valt de sculpturale kant van het werk van Rietveld extra op.

In aanloop naar deze tentoonstelling bezocht Kuijer Tucker in zijn woonplaats Ashley, Massachusetts in de Verenigde Staten. Hij besprak zijn combinaties en legde het gesprek vast. Citaten uit het gesprek zijn te lezen op de wanden. Ze helpen ons – door de ogen van Kuijer en Tucker – naar de paralellen in de werken te kijken.

Ruud Kuijer vindt dat Gerrit Rietvelds stoelen meer zijn dan functionele meubelstukken; ze beschouwen ze als sculpturen, wat centraal staat in de tentoonstelling ‘Werken in gesprek. Kuijer & Rietveld’, waarin Kuijer de werken van Rietveld paart met zijn eigen abstracte sculpturen.

Ruud Kuijer
footer anchor