Een Generatie Utrechtse Beeldhouwers

Een Generatie Utrechtse Beeldhouwers

Op zondagmiddag 22 januari is de expositie Een generatie Utrechtse beeldhouwers onder overweldigende belangstelling geopend. Deze tentoonstelling is gewijd aan een generatie Utrechtse beeldhouwers uit de tweede helft van de vorige eeuw, tot op heden. Sommigen daarvan zijn overleden: Pieter d’Hont, Joop Hekman, Jan van Luyn, Willy Blees en Eka Thoden van Velzen. Anderen zijn nog werkzaam als beeldhouwer, de een wat meer dan de ander: Theo van de Vathorst, Paulus Reinhard, Theo Mackaay, Jos van Vreeswijk, Peter Engelen, Joop Wouters, Hennie van Overbeek en Wout Maters.

Dertien beeldhouwers en penningenmakers die het gezicht bepaalden en bepalen van de Utrechtse, voornamelijk figuratieve beeldhouwkunst. Beeldhouwers die letterlijk vele sporen in de openbare ruimte van Utrecht hebben nagelaten met kenmerkende en door velen geliefde beelden. Zij hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan Utrecht als stad der beelden. Op één na allen figuratief werkende beeldhouwers. Die uitzondering is Wout Maters die meer abstracte beelden maakt.

In KuuB worden zij bijeen gebracht als een school en gepresenteerd als individuele beeldende kunstenaars. Een overzicht als eerbetoon aan een gouden generatie beeldhouwers en penningenmakers die ons leven heeft verrijkt.

Dit is een tentoonstelling die enkel en alleen in Utrecht kan plaatsvinden.

 

footer anchor