EXbunker / Gertruud Dentjens / Power of History

EXbunker / Gertruud Dentjens / Power of History

Gertruud Dentjens werkt met (bouw)materialen uit monumentale panden die al een leven achter de rug hebben en sporen dragen van gebruik, van de tand des tijds. Ze is gefascineerd door materialen die hun werking in constructies hebben verloren. Vaak gaat dit om materialen die niet zichtbaar waren, verborgen hebben gezeten en niet direct opgemerkt worden. Deze materialen haalt ze uit hun constructie en combineert ze met nieuw gemaakte elementen; zo maakt ze het onzichtbare zichtbaar en schrijft ze een nieuw verhaal. Daarbij heeft de geschiedenis altijd invloed op het beeld en mag daarmee gezien worden. Het verzamelen van het materiaal en de fysieke manier van werken, zoals het afdrukken, gieten, stapelen en toevoegen zijn van belang voor het ontstaansproces.

Gertruud wil de essentie van het materiaal blootleggen en schept beelden in de meest pure vorm, voor aan de wand of in de ruimte. Oud en nieuw, robuust en kwetsbaar, vergankelijkheid en schoonheid, formeel en informeel, zichtbaar en onzichtbaar, daar gaat het werk over.

Voor de betonnen EXbunker heeft Gertruud werk gemaakt met zijn geschiedenis verscholen onder een laag aarde. Het vloerwerk is gemaakt van oude houten balken van meer dan 200 jaar oud met sporen van gebruik uit een monument en ligt diagonaal in de ruimte. De balken hebben jarenlang verborgen gezeten, zijn als onderdeel van de restauratie uit de constructie gezaagd en worden nu zichtbaar gemaakt.
Gertruud stapelt nieuw bouwhout bovenop oude, aan elkaar gelegde stukken balken en bouwt een stevige constructie die opnieuw als fundament gebruikt kan worden. Oud en nieuw worden samengevoegd in haar werk in de meest pure vorm, het onzichtbare wordt zichtbaar; zo wordt het verhaal verteld.

Gertruud Dentjens, detail
footer anchor