EXbunker / Sarah Fokke – The Watery Body

EXbunker / Sarah Fokke – The Watery Body

Als beeldend kunstenaar zoekt Sarah Fokke naar manieren om de onderlinge relatie tussen de mens en natuur te visualiseren. Door voornamelijk te werken met lokaal gevonden, natuurlijk materiaal, probeert ze een diepe en bewuste verbinding aan te gaan met mijn natuurlijke omgeving. Vanwege het gebruik van deze natuurlijke materialen, leven de werken en veranderen ze na verloop van tijd. De schoonheid en ongrijpbaarheid van deze transformaties en de tijdelijkheid van de werken, vormen een essentieel onderdeel in haar artistieke praktijk.

De installatie ‘The Watery Body’ reflecteert op de fysieke relatie tussen ons menselijk lichaam en de natuurlijke wereld om ons heen. Water – een belangrijk materiaal wat  in deze installatie is gebruikt – is een element wat deze onderlinge verbinding die we hebben met alle levende wezens zichtbaar en tastbaar maakt. Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit water, het stroomt door ons heen, neemt de tijdelijke vorm van ons lichaam aan en stroomt vervolgens verder de wereld in. In dit werk stelt Sarah zichzelf de vraag waar het lichaam begint en eindigt, wanneer het water ons allemaal verbindt, door ruimte en tijd.

De handen in de installatie zijn een verbeelding van onze waterige lichamen, bestaande uit algen-biomateriaal, lokaal verzameld water en andere natuurlijke materialen. De substantie van het biomateriaal lijkt op water, gevangen in de vaste vorm van mijn eigen handen. Langzaam maar zeker vergaat het materiaal, het water wordt wordt troebel en de hand stijgt op, bewogen door de kleine luchtbelletjes die ontstaan ​​door het rottingsproces.

Als de tijd rijp is, gaan de handen terug naar de natuur, waar ze kunnen vergaan en versmelten met de aarde.

footer anchor