Expositie ‘Alles om het Lijf’ van Joris August Verdonkschot

Expositie ‘Alles om het Lijf’ van Joris August Verdonkschot

Ga kijken bij de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Alles om het Lijf’ op zondag 14 mei van de beeldhouwer Joris August Verdonkschot. Morren Galleries is verheugd om tijdens de opening, een tweede monografie van Verdonkschot, getiteld ‘Omtrekkende Bewegingen’ te mogen presenteren. Plus ook nog een liedgedichtenbundel van zijn hand getiteld ‘Niets kan mij gebeuren’.

Joris August Verdonkschot is een veelzijdig kunstenaar. Na een studie Rechten en de Filmacademie, legde hij zich toe op het schrijven van filmscripts. Pas later heeft hij zich ontwikkeld als beeldhouwer. Naast het maken van beelden, schrijft Verdonkschot nog altijd gedichten en liedteksten en maakt korte dans/balletfilms. Losse projecten die volgens Verdonkschot allen organisch in elkaar overlopen, immers alles gaat over ‘Het Lijf’. De gedichtenbundel die wordt gepresenteerd bestaat uit 19 liedgedichten. “Het zijn gedichten op zoek naar melodieën, teksten die op zoek zijn naar muziek. Het lijkt mij geweldig om er muziek bij te hebben, dan heb je gelijk die emotie” aldus Verdonkschot.

Ook wordt zijn inmiddels tweede monografie gepresenteerd (de eerste verscheen 10 jaar geleden) Hierin zijn ca. 40 beelden opgenomen. Geen totaaloverzicht van alle beelden die hij maakte, maar een korte uitgave met beelden die hij belangrijk vindt op dit moment. Het omvat naast de afbeeldingen, teksten van hemzelf en bijdragen van kunstrecensent/curator Drs Wim van der Beek, kunstenaar Mr. Gerlof van den Burg, Dr. Jeroen Damen, stadsdichter/journalist Drs. Nuel Gieles en van Prof. Dr. Ruud Lapré.

De bronzen van Verdonkschot zijn expressief en krachtig en verbeelden het menselijk lichaam. “Een beeld moet een eigen vitaliteit hebben, dat het niet zozeer de natuurlijke levenskracht, beweging of een lichaam in actie moet voorstellen maar dat het werk zelf de samengebalde energie is, onafhankelijk van dat wat het voorstelt”. Verdonkschot maakt zijn prototypes in was. “Het heerlijke van was is dat je het beeld op zijn kop kunt zetten en er vanuit allerlei hoeken naar kunt kijken en aan kunt werken.”

Sculptuur van Joris August Verdonkschot
footer anchor