Filmvertoning Spectres (2011) & Artist Talk

Filmvertoning Spectres (2011) & Artist Talk

In 2011, vijftig jaar na zijn executie, dwaalt Patrice Lumumba, voormalig premier en onafhankelijkheidsleider van Congo, opnieuw rond in België. Kunstenaar Sven Augustijnen volgt een voormalig hoge Belgische functionaris die op de dag van Lumumba’s executie, 17 januari 1961, aanwezig was in Elisabethville. Via ontmoetingen, herdenkingen en een terugkeer naar Congo probeert de functionaris de schimmen van dit verleden te bezweren. Op de tonen van de Johannespassie van Johann Sebastian Bach neemt de film Spectres (2011) de toeschouwer mee naar de dekolonisatiegeschiedenis van Belgisch Congo. De film legt zo een dunne lijn bloot tussen legitimering en geschiedschrijving en de traumatische kwesties van verantwoordelijkheid en schuld.

Spectres ontving in 2011 de Public Libraries Prize en GNCR Prize en kreeg een eervolle vermelding van de jury van de International Competition bij FID Marseille. In hetzelfde jaar won de film de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap bij Festival Filmer à Tout Prix.

Op donderdagavond 5 juli 2018 organiseert BAK een speciale vertoning van kunstenaar Sven Augustijnens film “Spectres” (2011). Dit is de eerste keer dat de film in Utrecht vertoond wordt. Na de filmvertoning vindt er een gesprek plaats tussen Sven Augustijnen en BAK curator Matteo Lucchetti. De filmvertoning maakt deel uit van het publieksprogramma van de tentoonstelling “Eerste persoon meervoud: empathie, intimiteit, ironie en woede” (te zien t/m 22 juli 2018). Op de dag van de filmvertoning is de tentoonstelling gratis te bezoeken op vertoning van het filmticket.

Starttijd: 19:30 uur
Voertaal Q&A: Engels
Taal film: Frans met Engelse ondertiteling
Bestel je ticket hier.

€7,50 entreekaart (exclusief administratiekosten)
€5,00 kortingskaart* (exclusief administratiekosten)
*Korting: studenten, CJP, <18 jaar, senioren

footer anchor