BAK / Fragments of Repair

BAK / Fragments of Repair

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht presenteert Fragments of Repair, een meerdelig project met een tentoonstelling, collectief studieprogramma en een reeks bijeenkomsten, in samenwerking met kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs.

Dekoloniaal herstel

In Fragments of Repair draagt Kader Attia de notie van decolonial repair (dekoloniaal herstel) aan. De kunstenaar brengt hiermee (geestelijke) gezondheid en ziekte in verband met de onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren. Hij bekijkt dit bovendien door de lens van de huidige pandemie, die dit onrecht nog scherper in beeld brengt en nieuwe ‘verwondingen’ aanbrengt: chronische onzekerheid, maatschappelijk isolement, uitputting, verlies en angst. Welke paden kan ‘herstel’ bieden – niet als een terugkeer naar een eerdere staat, want dat is onmogelijk, maar als een traject ingegeven door dekolonisatie en restitutie?

Meerdelig project

Het project bestaat uit meerdere verspreide, onderling verbonden fragmenten, waaronder Fragments of Repair/Kader Attia, een tentoonstelling van Attia bij BAK, Fragments of Repair/La Colonie Nomade, een collectief studieprogramma door Françoise Vergès in La Dynamo in Parijs, en Fragments of Repair/Gatherings, een reeks online/offline publieke programma’s.

Tentoonstelling Fragments of Repair/Kader Attia

Fragments of Repair/Kader Attia is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van kunstenaar Kader Attia in Nederland. De tentoonstelling omvat een constellatie van video’s, collages en sculpturale werken waarin de kunstenaar verschillende thema’s aansnijdt, van architectuur als een vorm van maatschappelijke en psychologische controle, tot geestelijke gezondheidszorg vanuit dekoloniaal perspectief en het idee van restitutie als een praktijk van sociale rechtvaardigheid. Met deze thema’s, die nauw verweven zijn met Attia’s langlopende onderzoek naar herstel als dekoloniale strategie, verkent de kunstenaar het verloop van herstelprocessen, in hun maatschappelijke, psychologische en materiële dimensies, in tijden van pandemieën.

Meer info kijk hier.

Beeld:  Kader Attia, The Object’s Interlacing, 2020, installatie met video (78 min.) en 17 objecten, BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, 2021, foto: Tom Janssen

Reguliere entree: €6,-
Scholieren, studenten, CJP-pas en senioren+: €3, Museumkaart: gratis

footer anchor