BAK / Fragments of Repair

BAK / Fragments of Repair

Een meerdelig project van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht in samenwerking met kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht presenteert met trots Fragments of Repair, een meerdelig project bestaande uit een tentoonstelling, collectief studieprogramma en een reeks online bijeenkomsten, in samenwerking met kunstenaar Kader Attia en dekoloniaal forum La Colonie, Parijs.
In Fragments of Repair draagt Attia de idee van ‘dekoloniaal herstel’ (decolonial repair) aan. Voor Attia is dit een tactiek om de wereldwijde urgentie van collectieve geestelijke gezondheid voor het voetlicht te brengen, in een wereld die is verwond door de Covid-19-pandemie. 

Het online openingsprogramma vindt plaats op zaterdag 17 april 2021, van 13.30–18.00 uur CEST, en wordt live uitgezonden vanuit BAK in Utrecht en La Dynamo de Banlieues Bleues (een plek waar La Colonie tijdelijk programmeert) in Pantin, Parijs. Het programma kan worden gevolgd via Zoom en via een livestream op BAK’s website, bakonline.org


Let op: het online openingsprogramma, evenals alle andere onderdelen van het project, vinden plaats volgens schema. Door de onzekerheden die de huidige pandemie met zich meebrengt, echter, staat de exacte openingsdatum van de tentoonstelling Fragments of Repair/Kader Attia nog niet vast. Tot die tijd nodigt BAK een aantal mensen uit om onderzoek te doen of zich verder te verdiepen in het dekoloniale concept van ‘herstel’, door hen de gelegenheid te bieden een dag door te brengen in de tentoonstelling. Geïnteresseerd in deze ‘eendaagse residentie’ (max. één persoon/twee personen uit één huishouden per dag)?

Dekoloniaal herstel

Letsel, wond en herstel zijn belangrijke concepten in Attia’s kunstenaarschap, met name in relatie tot de materiële en immateriële onrechtvaardigheden van koloniaal geweld die tot op de dag van vandaag voortduren. De huidige omstandigheden brengen dit onrecht nog scherper in beeld en brengen bovendien nieuwe ‘verwondingen’ aan: chronische onzekerheid, maatschappelijk isolement, uitputting, verlies en angst. Welke paden kan herstel bieden – niet als een terugkeer naar eerdere wegen, maar als een traject ingegeven door de roep om dekolonisatie en restitutie – aan het leven tijdens en na het virale en psychologische pandemonium?

Meerdelig project en nieuw werk

Het project bestaat uit meerdere verspreide, onderling verbonden ‘fragmenten’, waaronder Fragments of Repair/Kader Attia, een tentoonstelling van Attia bij BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht; Fragments of Repair/La Colonie Nomade, een collectief studieprogramma georganiseerd door Françoise Vergès in La Dynamo de Banlieues Bleues, Pantin, Parijs; en Fragments of Repair/Gatherings, een reeks online lezingen, gesprekken, filmvertoningen en assembly forums die BAK organiseert op bakonline.org.
Gedurende het programma maakt Attia een nieuw werk, in de vorm van een twaalfdelige podcast en geluidsinstallatie. Hierin wordt de idee van ‘herstel’ verkend als een concrete praktijk om de psychologische impact van het leven tijdens een pandemie het hoofd te bieden. Dit werk wordt gerealiseerd in samenwerking met studenten, academici en activisten uit Utrecht, evenals diverse partners op het gebied van hoger onderwijs en medisch onderzoek. Fragments of Repair is ontwikkeld door Kader Attia en Wietske Maas, in samenspraak met Maria Hlavajova, Rachael Rakes, Françoise Vergès, en het team van BAK.

Openingsprogramma

Het openingsprogramma op 17 april 2021, te volgen via Zoom en een livestream op bakonline.org, bestaat uit gesprekken, lezingen en paneldiscussies, en omvat bijdragen van onder anderen kunstenaar Kader Attia; BAK’s algemeen en artistiek directeur Maria Hlavajova; BAK senior onderzoeksadviseur en kunsthistoricus Sven Lütticken; BAK curator Wietske Maas; filosoof Catherine Malabou; filosoof en politiek denker Achille Mbembe; en politicoloog, feminist en dekoloniaal activist Françoise Vergès. Registratie voor het openingsprogramma is noodzakelijk: 


De activiteiten van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht worden mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de Gemeente Utrecht. Fragments of Repair is onderdeel van BAK’s langlopende onderzoekstraject Propositions for Non-Fascist Living (2017–heden) en ontving aanvullende financiering van het VSBfonds, Utrecht; het BankGiro Loterij Fonds, Amsterdam; het BNG Cultuurfonds, Den Haag; Fonds 21, Utrecht; het Prins Bernhard Cultuurfonds, Utrecht; Institut français des Pays-Bas, Den Haag; en Institut für Auslandsbeziehungen (ifa), Stuttgart.

BAK’s hoofdpartner op het gebied van onderwijs en onderzoek is Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Kader Attia, Reason’s Oxymorons, 2015, video-installatie, ter beschikking gesteld door de kunstenaar en het Hood Museum of Art, Dartmouth College, en Lehmann Maupin, foto: Max Yawney

footer anchor