Futures Without…

Futures Without…

Van 4 t/m 18 juli 2019 host BAK, basis voor actuele kunst de HKU MA Fine Art afstudeertentoonstelling Futures Without...

Futures Without… is een tentoonstelling waarin het afstudeerwerk van de studenten van de HKU MA-opleiding Fine Art wordt gepresenteerd. De tentoonstelling bestaat uit video’s, ruimtelijke installaties, auditieve en visuele ervaringen, tekeningen, voorwerpen en foto’s. Ook is er een programma met dagelijkse performances.

In de loop van dit academisch jaar hebben de studenten en curator Katia Krupennikova niet alleen één-op-één hun werk besproken, maar ook groepsbijeenkomsten gehouden om collectief bij te dragen aan het samenstellen van deze tentoonstelling. Hun beginpunt werd gevormd door abstracte vragen als “Wie heeft de macht om blijk te geven van zichtbaarheid of die te weigeren?”, “Wat is de rol van de kunstenaar in het maakproces van een tentoonstelling?” en “Hoe ziet de maatschappelijke rol van de kunstenaar eruit?” Daarna kwamen meer praktische zaken: de titel van de tentoonstelling en de algemene organisatie ervan. Discussies en groepsmatige feedbacksessies speelden bij de samenstelling van de tentoonstelling een essentiële rol.

Futures Without… benadrukt de zoektocht van de studenten naar raakvlakken en voegt deze samen, voorbijgaand aan het alleen maar delen van tijd en ruimte binnen het institutionele kader van een kunstacademie. Iedere kunstenaar in deze tentoonstelling is een scherpzinnig en toegewijd persoon met werk dat door persoonlijke onderzoeksdoelen gemotiveerd wordt en waarin ingezoomd wordt op de maatschappelijke, politieke en culturele constructen die ons omgeven. Abstract of concreet, extern of intern, politiek of intuïtief, maatschappelijk of persoonlijk, fysiek of mentaal, ruimtelijk of tijdsgebonden – alle werken in de tentoonstelling brengen in beeld hoe de wereld er mogelijk uit komt te zien in de toekomst, afhankelijk van hoe het verleden wordt herinnerd en hoe er in het heden wordt gehandeld.

De kunstenaars stellen de vraag welke maatschappelijke, politieke en historische constructen en perspectieven belangrijk zijn om opnieuw te verbeelden. Welk verschil zou het maken, en voor wie, als een voorwerp, concept, perspectief of levend wezen vergeten wordt, in de steek gelaten, als het uitsterft, dood was, onzichtbaar, veronachtzaamd of als het integendeel juist naar voren gebracht, zichtbaar gemaakt, met zorg behandeld, genezen, geaccepteerd zou worden, als het bewustzijn zou verwerven, solidariteit zou ontvangen of collectief verdedigd zou worden?

Wanneer de huidige tentoonstelling afloopt, zetten de deelnemers hun kunstzinnige pad zelfstandig voort en maken ze een heel tastbare overgang naar wat er, vanuit het perspectief van vandaag, uitziet als de toekomst. Maar de toekomst speelt zich in werkelijkheid nu af. Om vandaag af te studeren als beeldend kunstenaar betekent dat je een individuele verantwoordelijkheid voor het heden op je neemt, en daarmee ook voor de toekomst. Door in samenwerking met andere actieve en verantwoordelijke leden van de maatschappij te handelen, verkeert een kunstenaar in een positie om de status quo te kunnen beïnvloeden. Door kritisch denken, dingen opnieuw te verbeelden of actief met politieke en maatschappelijke realiteiten aan de slag te gaan, heeft kunst het vermogen om te bepalen in welke toekomst we willen leven, en uit wie dat “we” zal bestaan.

Met bijdragen van:

Ana Flores, Nandini Hasija, Filippo Giuseppe Iannone, Ziyu Jiang, Tammie Kang, Tatiana Kolganova, Ioannis Kouzapas, Ana Linhares, Ganesh Nepal, Katja Prins, Manju Sharma, Dan Armand Stancu, Manuela Viezzer, Shuxi Wang en Gilly van Zanten.

Gecureerd door Katia Krupennikova.

Programma

Iedere dag gedurende de looptijd van de tentoonstelling verwelkomen de deelnemers van Futures Without… je bij een gevarieerd programma van performances, voordrachten, spellen en concerten. Bezoek de website van BAK voor een overzicht van het hele programma: https://www.bakonline.org/nl/program-item/futures-without/

 

footer anchor