Galerie Quintessens / CHAMBRE D’AMIS – een particuliere collectie

Galerie Quintessens / CHAMBRE D’AMIS – een particuliere collectie

John Sillevis en zijn kunstvrienden

John Sillevis heeft zich in zijn werkende leven en in zijn hobby’s vooral gewijd aan drie onderwerpen, namelijk mensen (vrienden), kunst en reizen. Vaak komen deze onderwerpen samen. Dit komt omdat veel van zijn vrienden kunstenaar zijn, een functie hebben in de museum- of galeriewereld of grote belangstelling hebben voor beeldende kunst. En omdat John veel reist, en ter plekke vrienden maakt. Dan gaat het dikwijls om kunstenaars.

John heeft invloed uitgeoefend op een aantal van zijn kunstenaars-vrienden. Hij leverde een bijdrage door boeken en artikelen geschreven over een flink aantal van hen, hij heeft velen geadviseerd, gestimuleerd en hun werk onder de aandacht gebracht. Deze ‘promotie’ was niet commercieel, maar ontstond louter uit bewondering en vriendschap.

Al decennia lang maakt John ook zelf kunst. Dat doet hij in verschillende vormen. Hij ‘beeldhouwt’ penningen, tekent, schildert in olieverf en aquarel, tevens beschildert hij keramiek. Zijn kunst is gerelateerd aan vrienden en reizen. Sommige vrienden hebben hem geïnspireerd. Van anderen kreeg hij les. Zo zette hij zijn eerste stappen in de beeldhouwkunst in het atelier van Eppe de Haan.

Het maken van glazen penningen ontdekte John in de ‘glasstad’ Venetië, in zijn geliefde Italië, waar hij jaarlijks enkele weken verblijft. Op de glazen en bronzen penningen en borden zijn meestal vrienden of kunstenaars vereeuwigd. Alle kunstenaars, die hij tot zijn vriendenkring kan rekenen of die hij bewondert. Maar soms duikt in zijn oeuvre een ober of vakman (‘artigiano’) uit Pietrasanta op. 

En dan is er John als verzamelaar. John houdt van verzamelen. Van de vele door hem bewonderde kunstenaar-vrienden verzamelt hij kunst.
Hij verzamelt veel, maar alleen werk dat in zijn ogen van voldoende kwaliteit is om aan zijn collectie te kunnen toevoegen.

Zo is gedurende de tentoonstelling ‘Chambre d’amis’ in Galerie Quintessens te zien welke kunstenaars hij kent of kende, en vooral, bewondert.

Tekst: Louw van Sinderen

Maarten van Dreven (1941-2001), Ostracion meleagris, 1998, olieverf/bedrukte stof, 40 x 65 cm.
Walter Nobbe (1941-2005), Lindenbloesem, 1991, olieverf en tempera/doek, 28 x 38 cm.

footer anchor