Galerie Quintessens / Charlotte van Pallandt en Nico Koster

Galerie Quintessens / Charlotte van Pallandt en Nico Koster

Charlotte van Pallandt (1898-1997) – beelden en tekeningen & Nico Koster (1965-2020) – kunstenaarsportretten

Charlotte van Pallandt (1898-1997) was één van de eerste vrouwelijke kunstenaars van ons land, die zich volledig aan de beeldhouwkunst wijdde. Zij is vooral bekend geworden dankzij haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag.

Het oeuvre van Charlotte van Pallandt, dat beelden en tekeningen maar ook enkele schilderijen omvat, kwam uitvoerig aan bod op de overzichtstententoonstelling die Museum de Fundatie in de zomer van 2019 presenteerde, getiteld ‘Charlotte van Pallandt. Kunst als levensdoel’. Wie de kunstenares zelf was, en wat zij dacht, bleef tot dusver op de achtergrond. Dankzij nieuw bronnenmateriaal kon niet alleen meer informatie over haar werk worden gegeven, maar ook deed zich de kans voor om de kunstenares zelf voor het voetlicht te brengen.

Op de expositie in Galerie Quintessens is een ensemble kleinplastiek te zien, o.a. naakten, studies en ‘schetsen’ voor grote beelden waaronder de Wilhelmina-monumenten. Verder enkele portretten van kunstenaarsvrienden onder wie Albert Termote en Kees Verwey. Ook toont de galerie een reeks typische tekeningen van haar hand, direct te herkennen als beeldhouwerstekeningen. Sommige robuuste figuurtekeningen zijn uitgevoerd in rood krijt, soms in houtskool.

De bronzen en tekeningen op de expositie zijn alle afkomstig uit het bezit van familie van de kunstenares.

Nico Koster (1940) is een veelzijdig fotograaf. Hij reisde met Corneille naar Cuba, vereeuwigde de Bed-in for Peace actie van John Lennon en Yoko Ono en was als fotojournalist getuige van dramatische gebeurtenissen. Voor zijn werk legde hij talloze speciale, onvergetelijke momenten vast op het gebied van sport, politiek, kunst en royalty.

Kunstenaarsportretten vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. Koster maakte reportages in ateliers maar volgde de schilders ook tijdens het eten en vergezelde hen bij wandelingen en reizen. Hij werd kind aan huis in het oude fabriekspand aan de Rue Santeuil in Parijs, waar naast Karel Appel en Corneille veel Nederlandse kunstenaars en schrijvers werkten en woonden.

Met Corneille reisde hij de hele wereld over, onder meer naar Cuba. ,,Dat was onze laatste reis samen en het is voor mij een dierbare herinnering. Terwijl ik fotografeerde, maakte hij tekeningen. Daar hebben we ook een boek van gemaakt.”

Simon Vinkenoog, W.F. Hermans, Hugo Claus, Paul Citroen, Willem de Kooning, Eugène Brands, Constant, Anton Heyboer, Paul Blanca: Koster kreeg ze allemaal voor zijn camera. Hij legde tijdens Kerst 1989 in hotel Lutetia in Parijs de hereniging vast tussen Appel en Corneille, nadat de twee elkaar veertig jaar niet hadden gezien. ,,Dat moment wilde ik graag meemaken en natuurlijk wilde ik daar ook een foto van.”

De galerie is open woensdag t/m zaterdag van 12 – 17 uur

footer anchor