Galerie Quintessens / DORRY VAN HAERSOLTE / WATER – WORKS

Galerie Quintessens / DORRY VAN HAERSOLTE / WATER – WORKS

Dorry van Haersolte maakt naast beelden van brons, gietijzer, hout en steen ook tweedimensionaal werk. Hiervoor gebruikt zij meestal zwaar papier, geschept uit water uit een onpeilbaar diep meer. Dit papier laat zij speciaal in Spanje maken. Haar werk geeft haar fascinatie weer voor natuurlijke processen en de kracht waarmee die zich voltrekken. Veel van haar tekeningen bestaan uit doorlopende lijnen, zonder begin en einde. ”De beweging tekenen is sporen volgen en trekken in onbekende richtingen zonder aankomst”, aldus de kunstenaar.

Tekst: Maaike Staffhorst

Niet scheppen naar de natuur, maar scheppen als de natuur: dat was de ambitie van Arp, en van Moore, van Hepworth en zovele andere beeldhouwers van hun generatie en daarna, tot op de dag van vandaag. Ik denk dat dit ook geldt voor Dorry van Haersolte. 

Ook voor Van Haersolte is de natuur in haar eindeloos gevarieerde visuele verschijning een bron van inspiratie, maar haar werk roept slechts zelden de individuele karakteristieken op van bomen of planten, dieren of mensen. Zij lijkt zich meer te richten op abstracte fenomenen. Enerzijds zoekt ze, vooral in haar tekeningen in gewassen inkt, haar motieven in het immateriële aspect van de natuur: het effect van wisselend licht op water, van de wind die door het bladerdek van een boom speelt. Anderzijds exploreert ze met overgave de ruwe en rauwe materie, gesteenten, erts, hout. Haar lage op de grond liggende gietijzeren sculpturen doen me denken aan over elkaar schuivende aardschollen, andere beelden hebben iets van rotsformaties in woestijngebieden of door zon en droogte gelooide stronken van olijfbomen.

Haar werk is geen kunst van het incident of van het moment, het is een kunst van de longue durée.

Tekstfragment: Carel Blotkamp

Voorbezichtiging
Zondag 14 mei van 15.00 tot 17.30 uur

‘Sound Horizon’ (detail), Oost-Indische inkt/handgeschept papier, 16 x 150 cm.
‘Zonder titel’, gietijzer, 22 x 194 x 132 cm.
footer anchor