Galerie Quintessens / DOS CONTINENTES – Cornelis Zitman

Galerie Quintessens / DOS CONTINENTES – Cornelis Zitman

Dos Continentes laat beelden en tekeningen zien van de Nederlands beeldhouwer en tekenaar Cornelis Zitman (1926-2016). Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en vertrok in 1947 naar Venezuela. Zitman liet bij zijn overlijden, inmiddels zeven jaar geleden, een consistent oeuvre na, hoofdzakelijk ontstaan in Latijns Amerika, waarin hij de magie, en zijn bewondering en respect voor de vrouwen van zijn nieuwe vaderland visualiseerde.

Behalve in o.a. het Musée Maillol en Museum Beelden aan Zee bevindt zich werk van Cornelis Zitman in  het Museo Bellas Artes de Caracas. Van 2012 tot 2022 was een overzicht te zien in het  Casa de Iberoamérica in Cádiz. Het ging om het  ‘eindpunt’ van een reizende expositie in Spanje, die eerder te zien was in Huelva en Sevilla. In het Casa de Iberoamérica in Cádiz, eeuwenlang de officiële havenstad van de handel met Amerika, staat de wisselwerking tussen Spanje en de Nieuwe Wereld centraal.

Op de expositie in galerie Quintessens is ook een aantal bruiklenen uit Museum Beelden aan Zee te zien. Naast beelden en tekeningen toont Galerie Quintessens dit najaar verschillende foto’s van het woonhuis-atelier van Zitman in Trapiche nabij  Caracas, dat een museumfunctie zal krijgen.

Cornelis Zitman in Museum Beelden aan Zee (2006). Foto @ Vincent Mentzel /De Beeldunie
‘Serenity’ (detail), 1975-1976, brons, hoogte 189 cm.
‘Dina-Boule’, 1975, brons, h. 15 cm.
footer anchor