Galerie Quintessens / Say cheese – Joop van ’t Hoenderdaal & Lotti van der Gaag

Galerie Quintessens / Say cheese – Joop van ’t Hoenderdaal & Lotti van der Gaag

Joop van ’t Hoenderdaal – schilderijen & Lotti van der Gaag (1923-1999)- beelden

“Mijn werk is figuratief, gestileerd en vlak van vorm. Als ik een stilleven maak, kijkt men altijd recht tegen alles aan. Ook wordt het onderwerp vaak sterk vergroot. Het lijkt op een technische tekening, maar binnen de lijnen van het voorwerp wordt alles ruimtelijk – plastisch geschilderd. Sommige details worden weggelaten en andere worden overdreven, want het gaat mij nooit om de werkelijkheid, maar om een persoonlijke interpretatie van het onderwerp. Ook de lichtval vindt ik erg belangrijk. Ik ben van mening dat men geen licht kan schilderen en gebruik liever de term ‘helderheid’. Ik word geïnspireerd door de oude meesters uit de Gouden Eeuw, maar door mijn benadering van het onderwerp probeer ik toch een ‘modern’ schilderij te maken. Vanuit de stilleven-traditie gezien sluit mijn werk meer aan bij de Nieuwe Zakelijkheid uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. 

Mijn eerste inspiratiebron waren de materialen waarmee ik mij (nog steeds) omring in het atelier, zoals kleurpotloden, verftubes, ezels, spielatten etc.. In de loop der jaren kwamen er nieuwe onderwerpen en groepen bij, zoals kinderspeelgoed, fruitschalen, ledenpoppen en ten slotte kaas. 

Na een bezoek aan de expositie ‘ Slow Food ’ in het Haagse Mauritshuis in 2017 vond ik dat het tijd werd om kazen te schilderen. Mijn inspiratie vond ik in de stillevens van de Vlaamse en Hollandse meesters uit de 16de en 17de  eeuw. Met name een belangrijke rol vormden de composities van stilleven-schilder Adriaen Coorte (1665 – 1707), die geraffineerd gebruik wist te maken van licht. Omdat een stuk kaas van zichzelf plat is, zocht ik het ruimtelijke aspect in de tafel waar het onderwerp op staat.”

footer anchor