Galerie Quintessens / Theo van de Vathorst – beelden, penningen en tekeningen en Tanja Nittka – schilderijen

Galerie Quintessens / Theo van de Vathorst – beelden, penningen en tekeningen en Tanja Nittka – schilderijen

Hommage aan Theo van de Vathorst (1934-2022).

De aimabele, getalenteerde Utrechtse beeldhouwer en tekenaar Theo van de Vathorst maakte o.a. kleinplastiek, portretten, beelden en reliëfs voor de openbare ruimte. Hij werkte in brons, steen en keramiek, en vervaardigde daarnaast een groot aantal tekeningen. Wellicht het bekendste beeld in het genre ‘nagelvaste opdracht’ is diens ‘Marktvrouw’ op de Utrechtse Vismarkt. In Utrecht geniet ook de grote bronzen kop van judokampioen Anton Geesink bekendheid. Deze kreeg in 1995 een definitieve plaats in de nabijheid van de Jacobikerk.

De belangrijkste en meest complexe opdracht in zijn werkzame leven werd de opdracht, die hij in de jaren ’90 kreeg voor het maken van bronzen deuren voor de middeleeuwse Domkerk. Feitelijk ontwierp hij vier deuren en, in een enorme cirkel boven de deuren, een voorstelling met de heilige Martinus, de patroonheilige van de Utrechtse Domkerk èn de stad. Overdag, als de deuren geopend zijn, is de binnenkant zichtbaar met verschillende voorstellingen in reliëf. Als ’s avonds de deuren gesloten worden, zijn -naar voorbeeld van Luther- allerlei teksten leesbaar. Tenminste wie ook Japans en Fries machtig is. De teksten zijn gecombineerd met voorstellingen met als thema de werken van barmhartigheid. De nieuwe deuren van de Domkerk werden in 1996 onthuld.

_________________________________

Babel heet een van de hoofdstukken over de boeken, die ik zag in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Sinds 1607 fluisteren zij, zo zacht, dat ik nooit mocht ervaren, welke boeken ik vanuit mijn standpunt heb geschilderd. De titels waren niet te herkennen, wel hun licht en hun schaduwen. Misschien zijn zij allemaal leeg, alle boeken in alle bibliotheken. Tenminste, dat idee komt in mij op, gezien de gebeurtenissen en ontwikkelingen wereldwijd.

Mijn meest recente werk, Isle de Ré, ontstaat in het kader van het Duits-Zwitserse project KA·OS op Slot Gleina, gelegen iets ten westen van Leipzig.  Een naar mijn gevoel  welsprekend, zwijgend voormalig jachtslot, dat mij op het pad bracht van de nouveau roman, de nouvelle vague en de film L’Année dernière à Marienbad van de Franse filmregisseur Alain Resnais.

In Galerie Quintessens in Utrecht zullen in februari en maart 2024 fragmenten uit de verschillende ‘hoofdstukken’ te zien zijn.”

Tanja Nittka, december 2023

Theo van de Vathorst in zijn atelier (2004). Foto Ruben de Heer.
De deuren van de Domkerk – Theo van de Vathorst. Foto Ruben de Heer.
De Mittag/Il Mezzogiorno, 2019, olieverf/doek, 65 x 45 cm. Tanja Nittka. Foto Lea Gryze
footer anchor