Galerie SANAA / Dierbaren – Anna Frydman

Galerie SANAA / Dierbaren – Anna Frydman

De solotentoonstelling ‘Dierbaren’ van de Duitse kunstenaar Anna Frydman (Ludwigshafen, 1962) laat een selectie zien van de tekeningen die ze publiceerde in het boek ‘De Dierbaren’ bij gedichten van schrijver Alex de Vries. Gedurende haar hele loopbaan heeft Anna Frydman ‘koppen’ getekend: gezichten, hoofden, gelaten, tronies. Nooit zijn het lijkende portretten. Het gaat in haar ‘Köpfe’ niet om een gelijkenis met bestaande personen, maar om de uitdrukking van een karakter, de aard en de inborst van de mens, zijn wezen.

De tentoonstelling ‘Dierbaren’ laat ook recent werk van Anna Frydman zien,  zoals een aantal werken uit de kleurrijke serie ‘An Tafel’, de serie Stilleben,  en de serie Kämpfen over haar moeder.

Alex de Vries (Erica, 1957) schreef ‘De Dierbaren’ 200 gedichten over mensen die hem dierbaar zijn . Anna Frydman zag daarin overeenkomsten met de manier waarop zij als tekenaar mensen beziet. Ze stelde voor bij de gedichten tekeningen van haar hand te vinden. Uit haar oeuvre van de afgelopen twintig jaar koos ze werk dat op opmerkelijke wijze verbeeldt hoe de gedichten kunnen worden gelezen. Anna Frydman en Alex de Vries kennen elkaar sinds 2000 en hebben een intense vriendschap ontwikkeld.

Alex de Vries opent de solo met een persoonlijk verhaal over zijn verstandhouding met het werk van Anna Frydman. Het boek ‘De Dierbaren’ (Uitgeverij De Zwaluw) wordt bij deze expositie gepresenteerd.

footer anchor