Galerie SANAA / In Transit

Galerie SANAA / In Transit

Ton Kraayeveld, Jouni Toni, Benine du Toit en Roderick Laperdrix 

Vier kunstenaars laten hun werk zien. Iedereen en alles is in transit, of het nu gaat over mensen, culturen, het tijdsgewricht. Verschillende perspectieven passeren de revue, de reiziger, de passant, de arrestant, de toeschouwer, de activist. Geschilderd in uiteenlopende technieken. 

Ton Kraayeveld (1955) toont Vincent in China

In 1888 schilderde Vincent van Gogh zijn ‘De schilder op weg naar Tarascon’. Op het doek beziet hij zichzelf van een afstand, bepakt met schilderspullen onderweg in een zonovergoten landschap. In het werk van Ton Kraayeveld duikt het beeld van Vincent ontleend aan dat schilderij ineens op in China, omringd door de parafernalia van Chinese cultuur en geschiedenis waaronder de hand van Boeddha of het portret van Mao Zedong. 

Jouni Toni kiest het perspectief van de passant, de toeschouwer

Jouni Toni komt met nieuw werk uit Finland. Hij schildert vooral op groot formaat imaginaire landschappen en stadsgezichten. Je bent toeschouwer van een decorachtig tafereel waar figuratie en abstractie elkaar afwisselen. Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit duidelijk afgebakende kleurvlakken. Jouni Toni laat zich vooral leiden door kleur en compositie in zijn werk. Het resultaat is fris en verrassend.

Roderick Laperdrix toont de arrestant

Roderick Laperdrix gebruikt arrestatiefoto’s van mannen met Hawaiiaanse overhemden voor zijn werk. Het contrast tussen de feestelijke blouse en de ontredderde en vaak eenzame blik vindt hij fascinerend. Het is schildertechnisch een interessante uitdaging maar roept ook allerlei vragen op over fysionomie (kan je een crimineel herkennen) en privacy (deze afbeeldingen zijn online te vinden).

Benine du Toit toont de activist, de strijder

Benine du Toit maakt expressieve, ruwe houtskooltekeningen met als thema de problematiek, spanningen en polarisatie van haar geboorteland, Zuid-Afrika en in toenemende mate de wereld. Ze gebruikt hiervoor scenes en foto’s uit politiearchieven en media, fragmenten van realiteit. 

Ton Kraayeveld
Roderick Laperdrix
Jouni Toni
Benine du Toit
footer anchor