Galerie SANAA / MOVED

Galerie SANAA / MOVED

Har van der Put, Lon Robbé, Florette Dijkstra

In de tentoonstelling Moved komen beelden samen van Har van der Put, Lon Robbé en Florette Dijkstra. Zij werken in verschillende media (verf op doek, digitale media, potlood op papier). Tegelijkertijd hebben ze veel raakvlakken in het verbeelden van onrustige, vervreemdende werelden. 

De beelden lossen op in verfstreken, pixels, potloodlijnen. Ze zijn in hun beweging gestold, maar hun bewogenheid blijft. Zijn ze abstract? Gaan ze over de verwording van het beeld? Laten ze een wereld zien die van zijn stuk is gebracht? De kunstenaars houden het open, de toeschouwer kan het ervaren. 

Moved – Har van der Put

Beperking en vrijheid, het vinden van de juiste balans daartussen: dat zijn de condities van waaruit Har van der Put werkt. Zijn bronnen: de kunstgeschiedenis, politieke situaties, persoonlijke frustraties, filosofische vragen, maar ook puur beeldende fascinaties, zoals die voor het fenomeen licht. Het werk ontstaat meestal in series, soms met één onderwerp, zoals wachtende soldaten, hotelkamers en schipbreuken, en soms met uiteenlopende onderwerpen die samengesteld een coherente maar niet-narratieve beeldenreeks vormen.

Moved – Lon Robbé

Lon Robbé reageert op de fotografische en digitale media die vrijwel ongemerkt ons kijken beïnvloeden. Doordat deze media suggereren dat ze transparant zijn, worden ze vrijwel automatisch onderdeel van de beelden die tot ons komen. Ze probeert de techniek tot een eigen expressie te verleiden en net als schilderkunst concreet aanwezig te laten zijn. Daarvoor gebruikt ze scan-technieken zoals die niet bedoeld zijn. Door emotionele camerabewegingen laat ze een interieur oplossen in een gefragmenteerde ruimte – abstract en concreet, digitaal en fysiek.

Moved – Florette Dijkstra

Florette Dijkstra onderneemt persoonlijke zoektochten naar ‘gaten’ in de geschiedenis: verzwegen, soms vergeten werelden. Ze vraagt zich geregeld af wat ‘kunst’ is en waar kunst is begonnen – niet alleen in het verleden, maar ook elke keer als iemand iets maakt. In Moved neemt ze het verleden in het heden op: haar tekeningen zijn op verschillende momenten in de tijd begonnen en kwamen onlangs ‘af’. Hun onderwerpen zijn divers, maar in potlood op papier raken ze vanzelf vervlochten.

footer anchor