Galerie SANAA / Purple blues –  Elma Cavcic, Anne Marie Spijker, Jouni Toni

Galerie SANAA / Purple blues –  Elma Cavcic, Anne Marie Spijker, Jouni Toni

Purple blues brengt het werk van 3 schilders, diep purple bij Elma Cavcic die daarmee ook een donkere kant belicht, zacht paars en blauwen bij Anne Marie Spijker die arcadische oorden in herinnering brengen. En de paarsblauwen van Jouni Toni die puur speelt met compositie en kleurvlakken.

Elma Cavcic 

De onderwerpen die je terugvindt in de werken van Elma Čavčić (1995, Bosnie Herzegovina) zijn oorlog, politieke macht en soms praal.  Haar werk toont verschillende elementen die te maken hebben met de onderwerpen, zoals wapens, soldaten, vliegtuigen en vlaggen.  Het uitgangspunt van het werk waren de verhalen van haar ouders, die ze presenteert via kunstwerken in schilderijen en keramische sculpturen. “In mijn werken zul je, als je lang genoeg kijkt, tegenstrijdigheden in opmerken zoals de speelse kleuren versus de thematiek. Daarmee probeer ik de kijker meer ruimte te geven om vragen te stellen in plaats van alleen maar een serieus onderwerp weer te geven. Mijn focus voor mijn kunst ligt vooral op het conflict van de oorlog in Bosnië in de jaren negentig.

Ze laat nu haar nieuwste werken zien, stillevens van eettafels die refereren aan verhalen over voedsel en overleven in de oorlog.

Anne Marie Spijker

De schilderijen van Anne Marie Spijker laten heldere  kleurvlakken zien, waarin diepte en ruimte ontstaat.  We zien de ervaring van de natuur als achterliggende kracht. Landschapsimpressies en de indruk van zomerse helderheid. Het gaat hier om kleur en de sensatie ervan. Maar ook om het  ontstaansproces. Je ziet de penseelstreek waardoor de vormen en vlakken  lijken te gaan zweven. De kleuren zijn levend, licht en transparant. De verf doet vaak  wat ie zelf wil.  Het fysieke werkproces en de geconcentreerde energie maken de beleving zichtbaar.  Dat is de ruimte in het hoofd van de schilder  die het verlangen naar arcadische oorden in zich heeft. Dat verwijst vanzelf naar Helen Frankenthaler en  andere colourfieldpainters.

Elma Cavcic
Anne Marie Spijker
Jouni Toni
footer anchor