Galerie SANAA / RESILIENCE – Kunstenaars uit Kameroen
Resilience is een kleurrijke tentoonstelling met vijf kunstenaars uit Kameroen. Samen vertellen ze een verhaal over de geschiedenis en het leven in de grote stad Douala. De lichamen in flamboyante houdingen en in dagelijkse settings tonen waardigheid, succes, ambitie, hoop en een verlangen naar vrijheid, in een land waar dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. In deze tentoonstelling zien we Afrikanen met veerkracht!
Artists:
- Ajarb Bernard Ategwa (1988, Kumba, Kameroen)
- Alida Ymele (1994, Dschang, Kameroen)
- Anjel (Boris Anje) (1993, Bamenda, Kameroen)
- Hervé Youmbi (1973, Bangui, Central African Republic)
- Jean-David Nkot (1989, Douala, Kameroen)
- Joel Mpah Dooh (1954, Nkongsamba, Kameroen)
Resilience betekent veerkracht en veerkrachtig is hoe Okwui Enwezor Afrikanen noemde. De kunstenaars in deze tentoonstelling komen uit Kameroen, een land in midden Afrika, om precies te zijn uit de stad Douala. In het werk van de kunstenaars zien we verschillende kleurrijke en dynamische taferelen van het leven in deze chaotische grootste stad van het land. Veerkracht en leiderschap is wat opvalt: aantrekkelijke zwarte lichamen, verleidelijke houdingen, elegante outfits en krachtige uitdrukkingen. We zien een enorme potentie en een tocht naar vrijheid.
De koloniale tijd tot 1961 en de twee presidenten daarna hebben de republiek Kameroen gemaakt zoals deze nu is. Een opvangnet zoals wij dit kennen in Nederland is er niet; geen uitkering, geen toeslagen, geen goed werkend openbaar vervoer, geen zekerheid op een baan, geen zorgverzekering. Sommige mensen vertrekken, op zoek naar een vrij bestaan. Anderen blijven wonen in dit mooie land met rode aarde, vele markten en motoren, waar feestjes en eten mensen samenbrengen. Een land rijk aan natuurlijke bronnen als koffie en cacao, maar uitgebuit door politieke en economische structuren.
Youmbi gebruikt technieken en vormen van traditionele kunst uit Kameroen, met die technieken geeft hij een nieuwe vorm aan gebeurtenissen en tradities van nu. Daarmee bevraagt hij de grens tussen ‘traditionele’ en ‘hedendaagse’ kunst. Youmbi laat de enorme potentie en creativiteit zien die ten grondslag ligt aan de Kameroense cultuur en legt dit naast de spirituele en politieke veranderingen van de laatste 150 jaar. Een tijdlijn die moet leiden naar een toekomst in volle vrijheid.
Nkot maakt gelaagde schilderijen waarin hij verhalen vertelt over de politieke structuren en natuurlijke bronnen uit het land. Dwalende landkaarten en postkaarten symboliseren het universum, de gedetailleerde portretten herstellen de waardigheid en herinneren ons eraan wie de ‘echte’ mensen van deze wereld zijn. De mensen maken er het beste van, binnen de mogelijkheden die ze hebben. We zien in de tentoonstelling momenten van het dagelijkse leven in de stad die aan zoveel verandering onderhevig is. In het werk van Ategwa zien we markten, publieke ruimtes en andere stadse taferelen. In Anjel’s schilderijen zien we merkkleding gemixt met Afrikaanse symbolieken, waarmee hij reageert op het consumptieve leven waarmee mensen hun succes afmeten.
De trots en waardigheid waarmee de Kameroense bevolking zich in dit onzekere bestaan een plaats verwerft is ook goed te zien in het werk van Ymele. De vrouwen in haar werk verrichten arbeid in de schaduwen van het bestaan. Aangezien in Kameroen niet veel nationale helden worden gerepresenteerd grijpt Ymele haar kans en maakt zij nationale helden van de vrouwen die het zware werk doen. Vrouwen die veel hebben meegemaakt en nu zijn waar ze zijn.
In deze tentoonstelling zien we Afrikanen met hoop, waardigheid, ambities en resilience!