Galerie SANAA / ‘Seasons’ /’Seizoenen’ / Nan Groot Antink

Galerie SANAA / ‘Seasons’ /’Seizoenen’ / Nan Groot Antink

Kleur is al twintig jaar het belangrijkste thema in het werk van Nan Groot Antink. Sinds 1990 maakt de kunstenares haar eigen verven uit in- en uitheemse verfplanten, cochenille, korstmossen, modder en krijt.  Het gebruik van deze grondstoffen vraagt om een ambachtelijke en experimentele manier van werken en daagt haar voortdurend uit. 

De kennis over het bereiden van verven deed zij niet alleen op in de praktijk, maar verwierf zij ook uit oude receptenboeken en tijdens reizen naar onder andere Afrika en Japan.

Galerie SANAA organiseert een solo expositie van Nan Groot Antink om haar alle ruimte te geven haar bijzondere werk te laten zien. SANAA werkt al samen met Nan sinds 2014, dit is haar eerste solo expositie in SANAA.

Voor de series ‘Spring, Summer, Autumn en Winter Colors’ (2016 – 2021) die tijdens de tentoonstelling ‘Seasons’ /’Seizoenen’ in de galerie te zien zullen zijn, lag de eerste aanleiding in de kleuren van een setje Japanse penseelstiften, getiteld ‘Spring Colors’, dat iemand voor Nan uit Japan had meegebracht. Later schafte ze ook de setjes stiften met de kleuren van de andere drie seizoenen aan. In de daaropvolgende jaren ontstonden vervolgens de ‘Summer, Autumn en Winter Colors’, de basis van deze expositie.

In haar werk zoekt Nan Groot Antink naar intensiteit en concentratie. Ze probeert een zo zuiver en intens mogelijk beeld te scheppen: een beeld waarmee ze de blik van de beschouwer kan vertragen en de ervaring van het kijken kan intensiveren. Zoekend naar een andere manier van schilderen, in aansluiting op de traditie van de minimale en fundamentele schilderkunst, is ze jaren geleden uitgekomen bij het gebruik van natuurlijke verfstoffen. Kleuren zijn bij haar verbonden met materie en krijgen in haar werk een bijna tastbare verschijningsvorm.

Nan Groot Antink neemt door het maken van haar eigen verf en het werk wat ze hiermee maakt een bijzondere plaats in de in de beeldende kunst.

Rhamnus en Perzische Bessen
Designhuis 2009 installation with ‘pinetree’
footer anchor