Laden Evenementen

Terug naar overzicht

GERUCHT Ledententoonstelling

7 maart 3 mei

Overige informatie

Opening
Zaterdag 7 maart 16.00 uur

Locatie

Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst
Nobelstraat 12A,
3512EN Utrecht
Openingstijden
Wo–Zo / 13.00–17.00

*In verband met het coronavirus is Kunstliefde t/m 6 april gesloten. De tentoonstelling GERUCHT is verlengd t/m 3 mei. Kijk op de website voor actuele info. Via o.a. social media wordt de tentoonstelling uitgelicht.

Het gerucht (1937) is een schilderij van de Nederlandse schilder en oud Kunstliefde kunstenaarslidJoop Moesman (1909 - 1988). Afgebeeld in het werk is onder meer een naakte vrouw die over straat fietst met een viool op de bagagedrager.

Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren ‘50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde werd het op last van de burgemeester verwijderd.

In het kader van het Moesmanjaar ‘Moesmania’ tonen kunstenaarsleden van Kunstliefde in deze ledententoonstelling werken waarin ‘gerucht’ als thema centraal staat. Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat. De informatie in een gerucht kan variëren van een roddel tot gerichte propaganda. Geruchten kunnen een krachtige destructieve werking hebben en van grote invloed en ontwrichtend zijn. Temeer omdat de inhoud van een gerucht meestal tijdens de verspreiding verandert. Zaken worden afgevlakt, overdreven of zelfs weggelaten met soms kwalijke en schadelijke gevolgen.

Kortom een spraakmakend en spannend thema verbeeld in verschillende disciplines en vanuit de individuele interpretatie van de kunstenaars.

Opening zaterdag 7 maart 16.00 uur door Felix Visser, stiefzoon van Joop Moesman.