Het kunstenaarsboek – The Artist’s book

Het kunstenaarsboek – The Artist’s book

Het kunstenaarsboek / The Artist’s book

17 oktober t/m 15 november

Het kunstenaarsboek neemt een eigen plaats in binnen de beeldende kunst. Veel kunstenaars kiezen voor de boekvorm om een verhaal te vertellen. Een verhaal in beeld, uniek (een ‘unicum’) of in kleine oplage (zogenaamde ‘multiples’). 

Kunstenaarsboeken verschijnen in een grote hoeveelheid aan vormen, boekrollen, pop-up boeken, harmonica-boeken, losse bladen samen in een doos, leporello’s, of in de klassieke vorm met (soms hand-)gebonden pagina’s. Meestal uitgegeven in eigen beheer. 

Al eeuwen maken kunstenaars kunstenaarsboeken, maar het genre ontstond vooral in de 20eeeuw. Bekende exemplaren uit de Middeleeuwen zijn het keltische ‘Book of Kells’ en de ‘Très Riches Heures du Duc de Berry’ met rijkgekleurde illustraties. Het allerberoemdste en misschien ook wel eerste kunstenaarsboek werd gemaakt door de Britse dichter en kunstenaar William Blake, ‘Songs of Innocence and of Experience’.

Het kunstenaarsboek neemt vanaf de 20eeeuw een steeds vrijere vorm aan, er wordt volop door kunstenaars vanuit allerlei disciplines geëxperimenteerd met het medium. Tekst, beeld en vorm integreren. De oorspronkelijke puur informatieve functie van het boek verdwijnt, het boek wordt kunstwerk zélf.

In de tentoonstelling zijn zowel unica’s als mutiples te zien van o.a.; Noor van der Brugge, Etta Boerkoel, Bep van Delden, Bas Fontein, Jeanet Kingma, Caroline Koenders, Anna Krudzlo, Andre Pielage, Cisca Poldervaart, Beatrijs Rümke, the roofprint press, Lies Verdenius, Ans Verdijk, e.a.

footer anchor