If Not Now: De afstudeertentoonstelling van de HKU master Fine Art

If Not Now: De afstudeertentoonstelling van de HKU master Fine Art

If Not Now bevat werk van de afgestudeerde kunstenaars van de MA Fine Art 2018−2020 van de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: Isshaq Al-Barbary, Charli Herrington, Carina Jansen, Bennet Edwin Kruit, Sinwah Lai, Sol Enae Lee, Winston Nanlohy, Gerardo Gomez Tonda, Gizem Üstüner, M.C. Julie Yu, en Jinxiao Zhou. De tentoonstelling is gecureerd door Katia Krupennikova.

De Covid-19-pandemie, die de studenten in het laatste semester van hun opleiding trof, dwong hen om klaslokalen, werkplaatsen en ateliers te verruilen voor hun eigen huis. Terwijl de wereldwijde pandemie het dagelijks leven radicaal ontwricht heeft, verkent If Not Now de dringende noodzaak om structurele veranderingen door te voeren in de paradigma’s (geografisch, politiek, institutioneel, sociaal, taalkundig en humanistisch) die de basis vormen van de hedendaagse wereld.Door de abrupte confrontatie met groeiende precariteit, toenemende onzekerheid en onderwijs dat geheel van technologie afhankelijk is, is het nog belangrijker geworden om de rol van kunst in relatie tot dit soort crises te herdefiniëren–met name de belofte van kunst voor de toekomst. De kunstenaars in deze tentoonstelling weigeren om mee te spelen in de moderne utopie en illusie van het ‘outsourcen’ van oplossingen voor huidige problemen naar een onbekende toekomst, en houden zich in plaats daarvan bezig met de vraag hoe we nu actie kunnen ondernemen. If Not Now vormt een reactie op de talloze uitdagingen waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden en die grote invloed hebben op onze overlevingskansen–als kunstenaars, als studenten, als mensen; zoals de rigide institutionele en juridische infrastructuren van het hedendaagse onderwijs, huisvestingsproblemen, onzekerheid wat betreft inkomen en werk, de schijnbaar onbeweeglijke kracht van de academie, en incompetente lesprogramma’s die weinig tot geen relatie hebben met wat er in de wereld gaande is.Bewust van hun eigen positie in deze situatie–tegelijkertijd precair en bevoorrecht, zijn de kunstenaars vastbesloten om verschil te maken en dringen aan op een herdefiniëring van normen, als kunstenaars en als mensen. Zonder aarzeling zetten zij zich in voor een wereld waarin zij willen leven, en gaan daarbij onder geen beding akkoord met de regels en relaties die hen worden opgelegd door instituten en de logica van kapitaal. De werken in deze tentoonstelling roepen om urgente, structurele maatschappelijke transformatie. Want ‘if not now’, wanneer dan wel?

Registreren voor de preview op 30 september 2020 en het uitgebreide performanceprogramma naast de tentoonstelling is noodzakelijk, boek je (gratis) ticket via Eventbrite

footer anchor