Inherent Resolve solo Rabi Koria

Inherent Resolve solo Rabi Koria

Galerie SANAA  is trots om u uit te nodigen voor de eerste solo-expositie van  Rabi Koria. Onder de titel ‘Inherent Resolve’ toont hij een nieuwe serie tegeltableaus. Ze contrasteren met de installatie ‘Blankets’ die associaties oproepen met standbeelden uit de Oudheid.

In 2015 won Rabi Koria de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst met het grote tegeltableau Homs – een verwijzing naar de verwoeste stad in zijn geboorteland Syrië. Sindsdien heeft Koria een stormachtige ontwikkeling laten zien in zijn werk. Reden voor SANAA om een solo aan hem te wijden. De tableaus, samengesteld uit met olieverf beschilderde keramische tegels, zijn persoonlijker geworden. Het zijn puzzels vol verborgen symboliek met verwijzingen naar natuur, liefde, politiek. Rabi Koria tracht zo greep te krijgen op zijn eigen identiteit en achtergrond, zijn lusten en gelukzaligheid.  ‘Deze tableaus zijn een logische, visuele vertaling van wat er zich in mij afspeelt. De angst om te vergeten en los te laten, om niet meer te weten wat je eigen identiteit is.’

Inherent Resolve

De titel van deze serie tableaus is ‘Inherent Resolve’. Dit is de codenaam voor de militaire acties van de VS, Nederland en veertien bondgenoten in het Midden-Oosten, gericht tegen de terreurgroepen IS en al-Nusra. Ondanks die verwijzing zijn de werken eerder speels dan zwaarmoedig.

In Galerie SANAA gaan de tegeltableaus de confrontatie aan met een reeks objecten die doen denken aan menselijke gestaltes. De beeldengroep bestaat uit rechtopstaande doeken die door hun plooien associaties oproepen met Griekse en Romeinse beelden. Als je erom heen loopt, zie je dat ze hol zijn, zonder dat ze op iets of iemand steunen. De figuren zijn niet krachtig en stevig, maar juist kwetsbaar en leeg. Waarom zijn ze hier? Wat doen ze tussen de tableaus? Tussen ons?

Rabi Koria: ‘ Zijn het mijn reisgenoten of mijn kwelgeesten? Of ben ik het misschien zelf?’

 
Rabi Koria (Syrië, 1988) woont en werkt in Utrecht. In 2015 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. In 2017 werd hij opnieuw voor die prijs genomineerd. Koria ontving in augustus 2017 een Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds.

footer anchor