De eerste museale solotentoonstelling van de jonge Griekse kunstenaar Janis Rafa (1984). Janis Rafa gebruikt films en sculpturen om met verstilde visuele beeldverhalen universele thema’s te belichten, als sterfelijkheid, onze (rituele) omgang met verlies, maar ook de relatie tussen mens en dier en tussen mens en landschap.

Met de titel van de tentoonstelling Eaten by Non-Humans verwijst Rafa naar het zogenaamde “niet-menselijke”. Het niet-menselijke omvat niet alleen de dierenwereld, maar ook computer gestuurde systemen en robots. Eaten by Non-Humans is te vergelijken met een visueel essay, waarin de vraag over de hiërarchie tussen mens en niet-mens op subtiele wijze aan de orde komt. Heeft een niet-mens ook gevoelens van liefde, compassie en verdriet? Heeft een niet-mens rechten? Deze rangorde tussen de mens en niet-mens zet ze op poëtische wijze op losse schroeven.

Videowerk op straat in Utrecht

Rafa’s A Sign of Prosperity to the Dreamer is tevens het eerste videowerk dat buiten op de nieuwe gevelschermen wordt vertoond en voor iedereen in Utrecht te bezichtigen is. De film werd speciaal aangepast voor zes schermen op de hoek Agnietenstraat 3 en Nicolaaskerkhof en wordt vanaf oktober dagelijks vertoond.