Kunstliefde / DUS / Er zit een engel in deze steen

Kunstliefde / DUS / Er zit een engel in deze steen

Negen steenbeeldhouwers van De Utrechtse Steenbeeldhouwers (DUS) tonen hun werk gemaakt van verschillende steensoorten. Zij werken in marmer, Belgisch hardsteen, tufsteen, albast en meer. Ze kappen, hakken, gritstralen, polijsten en schuren. Maar ook het grendelen, boucharderen, scharreren en frijnen hebben zij onder de knie.

When Time & Space Collapse, 2022

Het werk dat ontstaat is abstract, gestileerd figuratief, organisch of geometrisch. Ze maken heel klein, maar ook groot monumentaal werk voor de openbare ruimte. De leden en hun werk, het is een gemêleerd gezelschap.

Erica van Seeters, Cosmic Respiration, 2022

Eén ding hebben zij echter gemeen. Ze zijn allemaal in dialoog met de steen totdat de verbeelding zich toont in de harde materie. Michelangelo zei hierover: “Er zit een engel in deze steen en die ga ik bevrijden.” Een langdurig proces dat veel concentratie en focus vereist. Het beeldhouwen in steen als een vorm van mediteren.

Deelnemende steenbeeldhouwers: Anneke Wessels, Caroline Ruizeveld, Cissy van der Wel, Erica van Seeters, Fieke de Roij, Karel Mol, Leen Kessels, Michiel Deylius en Miranda Karskens. Zij exposeren in de tentoonstelling hun ‘engelen’.

Connected

Randprogramma:

Podiumavond op donderdag 16 februari, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Tijdens deze avond vertellen Cissy van der Wel en Michiel Deylius over hun werk. Cissy van der Wel is bekend van de consoles onderaan de straatlantaarns aan de Oudegracht waarvan zij er een aantal maakte. Zij laat een korte documentaire zien over haar werk. Tevens vertelt zij iets over de omvangrijke opdracht voor het buitenbeeld ‘Take Root’ aan het Main-Donau-kanaal in Duitsland. Michiel Deylius is geboeid door het letterschrift en de wijze waarop mensen met elkaar communiceren. Hij weet deze twee fascinaties op een verrassende wijze bij elkaar te brengen en vertelt erover.

footer anchor