Landhuis Oud Amelisweerd / Ansuya Blom – Solo

Landhuis Oud Amelisweerd / Ansuya Blom – Solo


Van 2022 tot en met 2026 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, van de lente tot en met de herfst, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse kunstenaar van nu. Ansuya Blom is met haar films en installatie met tekeningen de vijfde kunstenaar in deze reeks.

In de afgelopen veertig jaar bouwde Ansuya Blom (Groningen, 1956) een oeuvre op waarin ze de grenzen van de innerlijke belevingswereld verkent. In tekeningen, collages, films en installaties ontrafelt ze deze complexe relaties van de mens met zichzelf, de ander en de buitenwereld. Vaak gaan die relaties gepaard met misvattingen en verwarring.

Blom studeerde aan de kunstacademie en behaalde ook een master in psychoanalytische studies. Deze interesse in de menselijke psyche, de psychiatrie en het abjecte komt tot uiting in haar werk. Ze bestudeert wetenschappelijke pogingen om de geest te begrijpen en richt zich vooral op mensen die niet aan de dominante, normatieve standaard voldoen. Haar films en tekeningen worden vaak geïnspireerd door patiëntenrapporten en biografieën. In plaats van personen te classificeren en als afwijkend te zien, weerstaat Blom juist definities en opgelegde structuren die we hanteren om de wereld proberen te vatten. Want juist in die afbakeningen schuilt ook een gevaar van beperking en controle. Blom’s werk kruipt onder de huid en laat die zoektocht zien.

In 1988 startte Ansuya Blom de serie …daß dieser Mensch…. Deze serie tekeningen en collages verbeelden een fascinatie voor de relatie tussen het innerlijk en uiterlijk op steeds verschillende manieren. Het menselijk silhouet vormt de basis, waar Blom steeds op een andere manier overheen tekent en schildert. Tot op heden worden er steeds toevoegingen gedaan aan de serie.

…daß dieser Mensch… is te zien in de kamers van Landhuis Oud Amelisweerd. In een speciaal ontworpen opstelling zijn de tekeningen op met grafiet betekende vellen papier tentoongesteld. Een doorlopend verhaal dat de fragmenten van de serie voor het eerste samenbrengt.

Naast de tekeningen en collages wordt er videowerk en sculptuur getoond, waaronder de film Misty Man (2024), die voor het eerst op zaal wordt vertoond.

Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Ansuya Blom – …daß dieser Mensch…, Gouache, pen, collage, graphite on paper 60 x 160 cm, photo Roy Taylor
footer anchor