Landhuis Oud Amelisweerd / Hannah van Bart

Landhuis Oud Amelisweerd / Hannah van Bart

In het voorjaar van 2023 toont Utrechtse kunstenaar Hannah van Bart (1963) haar werk in een solotentoonstelling in Landhuis Oud Amelisweerd. Van Bart schildert portretten, stillevens en landschappen in een tekenachtig handschrift en gedempt kleurgebruik. Indringende, atmosferische werken, waarin schoonheid en onbehagen hand in hand gaan. 

Hannah van Bart Solo – Centraal Museum in Landhuis Oud Amelisweerd, Fotografie / Photography Gert Jan van Rooij

Hoewel zij figuratief werkt, begint Van Bart zelden vanuit een bestaand beeld. Meestal is het uitgangspunt een type licht, een glans, een modderspoor, een weerschijn. Die sensatie probeert ze vervolgens al zoekende weer te geven. Hoe ziet dit gevoel eruit? Wat is een waarneming en wat is werkelijkheid? Zelf beschrijft ze haar werkwijze als een wandeling, een tocht waarbij de horizon lonkt maar de concrete bestemming nog onbekend is.

Hannah van Bart, Eine Krähe war mit mir aus der Stadt gezogen, 2018

Het oppervlak van de schilderijen toont dat zoekende schilderproces: als je goed kijkt, ontdek je vele lagen verf. Details van een gezicht, een lichaam, een landschap zijn erop gezet en vervolgens weer weggevaagd – soms letterlijk – weggeschuurd. Al die lagen hebben wel wat weg van herinneringen. Sommige vaag, andere juist heel direct en scherp. Dat draagt bij aan de psychologische diepgang van het werk. En hoewel Van Bart haar karakters nooit op bestaande personen baseert, hebben ze iets herkenbaars – alsof ze voortkomen uit een collectief geheugen.

Deze tentoonstelling omvat werken uit de afgelopen twintig jaar die -op één schilderij na- voor het eerst in Nederland te zien zijn. Samen tonen de werken hoe Van Bart telkens opnieuw terugkeert naar bepaalde motieven. Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

footer anchor