Landhuis Oud Amelisweerd / MARIJKE VAN WARMERDAM Then, now, and then
Van 2022 tot en met 2026 strijkt het Centraal Museum neer in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, elke lente en zomer, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse hedendaagse kunstenaar. Op de eerste verdieping brengt het Centraal Museum presentaties waarbij de kracht van kunst leidend is. De tentoonstellingen zijn artist-driven, wat betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om diens werk en wensen te presenteren in dialoog met de historische kamers. Zo wordt deze historische buitenplaats een actuele en experimentele vrijplaats. Marijke van Warmerdam is de tweede kunstenaar in deze vijfjarige programmering.
Vanaf 10 september neemt Marijke van Warmerdam (Nieuwer-Amstel 1959) de eerste verdieping van Landhuis Oud Amelisweerd over. Van Warmerdam vertelt in haar werk geen verhalen, maar vertrouwt op de visuele kracht van het beeld: een hoed die danst in de wind, een meisje dat een handstand doet of een rode koffer die van een besneeuwde berg naar beneden glijdt. Van Warmerdam werkt in diverse media, waaronder fotografie, beeldhouwkunst en geluidsinstallaties. Ze is echter vooral bekend om haar korte film-loops.
Then, now, and then
Van Warmerdam verbleef vanaf 2017 voor langere tijd in Rome, waarbij ze de stad op de voor haar zo karakteristieke wijze vastlegde. Dit resulteerde in Then, now, and then: een reeks films waarin heden, verleden en toekomst samenkomen. Marijke van Warmerdam traceert in haar films hoe de dynamiek van de barok voortleeft in het Romeinse leven van vandaag de dag. Deze laat zestiende-eeuwse invloeden zijn ook van betekenis geweest voor de caravaggisten, van wie het Centraal Museum diverse werken in de collectie heeft.
De films worden als loops op verschillende formaten ledschermen in de historische kamers van het Landhuis getoond. Ook is er een grote rol weggelegd voor de geluiden van de stad. Ze vormen de soundtrack voor deze installatie die de zestien films met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat een prikkelend parcours, net als een stadswandeling door de geboortestad van de barok. Met een scherp oog voor formele beeldkwaliteiten viert Van Warmerdam het toeval en de onvoorspelbaarheid die het Romeinse straatleven kleur geven, dag na dag, eeuwenlang.
Later dit jaar zullen de films ook in een andere constellatie getoond worden in het ZKM in Karlsruhe, waar Van Warmerdam sinds 2004 aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste verbonden is.
Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.