Luuk de Wit: Solid evolution

Luuk de Wit: Solid evolution

Solid evolution, een installatie die Luuk de Wit speciaal voor EXbunker creëert, draait om evolutie, zicht op de geschiedenis en de aard van verandering. Door houten raamwerken te maken, die generatie op generatie aan te passen en in sequentie te zetten creëert Luuk de Wit een samenspel: het recente individu met zijn voorgangers. De Wit: “Ik toon dat de impact van een verandering tweeledig is: de verandering voor het individu is misschien groot, dit betekent niet dat dit ook geld voor de context van het geheel.” 
 
Het repetitieve maar korte werkproces dat Luuk gebruikt maakt dat de toeschouwer kan meekijken naar de langzame groei van het geheel. De installatie is continu in verandering waardoor de toeschouwer geprikkeld wordt om keer op keer terug te komen.
 
Voor Luuk is dit werk een beschouwing op de menselijke geschiedenis. Hoe ga je denken over verandering als je jezelf beschouwt als een van de generaties die je vindt op de tijdlijn? Wat is nou eigenlijk de impact van iets wat je ontdekt aan jezelf als dit al vele malen gedaan is. Kan je wel uniek zijn als alles in de geschiedenis al eens gedaan is, of gaat het daar eigenlijk wel om? Zo filosofeert hij gaandeweg over deze vragen. In zijn jeugd was zijn droom wetenschapper te worden. Dit is terug te zien in zijn werk en academische achtergrond. Toch zijn de wetenschappelijke regels te nauw bepaald voor hem dus gaat hij zijn eigen weg. Luuk de Wit maakt vooral kunst over de schoonheden van de wetenschap die de genieën zelf niet zien.
footer anchor