Maxime Ansiau: Harvest

Maxime Ansiau: Harvest

Harvest is een tentoonstelling van kunstenaar en docent HKU Product Design Maxime Ansiau. Ansiau, geboren in Parijs en werkend vanuit Rotterdam, werd opgeleid als ontwerper aan de University of Brighton en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Gaandeweg heeft Ansiau’s werk zich steeds meer losgemaakt uit de klassieke designcontext, al stellen ook zijn recente beelden onze dubbelzinnige verhouding ten aanzien van de waarde van het product aan de orde. 

Het werk van Maxime Ansiau ontstaat vanuit een enorm archief van alledaagse materialen en objecten: ogenschijnlijk waardeloze spullen die hij min of meer toevallig tegenkomt en zich vervolgens eigen maakt tijdens een intensief, ambachtelijk maakproces. Door dergelijke bestaande beelden en materialen te demonteren en in een nieuwe context te plaatsen ontstaan steeds weer nieuwe betekenissen. Zo wordt goedkoop vloerzeil met houtprint met veel precisie en geduld verwerkt tot realistisch ogende doorsnedes van majestueuze bomen, en dienen fragmenten van de vluchtige beelden uit reclameposters als uitgangspunt voor collages van waardevolle edelstenen.

In Harvest is een centrale plaats ingeruimd voor de verzameling bronmateriaal waaruit Ansiau’s werk voortkomt. Daarmee wil de tentoonstelling meer zijn dan de gebruikelijke showcase van voltooide kunstwerken. Ze gunt ons een blik op een bijzondere werkwijze en ideeënwereld waarin de relatie met onze dagelijkse omgeving wordt bevraagd.
footer anchor