Morren Galleries / Walter Elst en Maya Kulenovic

Morren Galleries / Walter Elst en Maya Kulenovic

De schilderijen van Canadese Maya Kulenovic en Belgische Walter Elst zijn nog te zien tot 12 februari bij Morren Galleries aan de Oudegracht 340 te Utrecht. Twee kunstenaars die ondanks hun verschillende onderwerpkeuze een verwantschap hebben.

Walter Elst is een zeer veelzijdige schilder. Als klein jongetje trok hij als leerling samen met Leon Lommaert over de kempische heiden en legde daar zijn eerste landschappen vast. Voor zijn vader maakte hij zijn studie geneeskunde af maar Elst wist al wat hij later wilde worden: kunstschilder. Schoorvoetend werd zijn keuze voor dit vak na afronding van zijn studie geaccepteerd door zijn vader. Walter ging op onderzoek uit. Hoe schilderen zijn grote voorbeelden. Welke technieken gebruikten zij om tot een gewenst resultaat te komen van vorm en kleur maar vooral licht. Walter ontwikkelde zichzelf tot een schilder van naam. Zijn werken worden veel gebruikt als voorbeelden op academies om technieken in de schilderkunst te onderzoeken. 

Walter Elst, Stoofpruimen met blauw glas

Nu worden zijn schilderijen door anderen aanbeden. Inmiddels hebben veel verzamelaars zijn werken ontdekt en kiest hij er bewust voor zijn werk betaalbaar te houden. Hierdoor heeft hij een zeer uiteenlopend publiek. Voor een verzamelaar is hij interessant omdat hij zeer uiteenlopend is in zijn onderwerpkeuze. In grote lijnen is zijn werk op te delen in de onderwerpen oorlog, landschap, vogels en het stilleven. Hierdoor is het bezoeken van zijn tentoonstelling altijd weer verrassend. Je zou hem de Toon Hermans in de schilderkunst kunnen noemen. De simpele dingen in het leven worden opgetild tot een poëtisch hoogtepuntje. Maar tevens wijst hij ons soms op de tragiek van het leven en toont ons de barakken van een concentratie kamp.

Wellicht zit daar de link met het werk van Maya Kulenovic. Gevlucht uit Bosnië met haar ouders en uiteindelijk beland in Toronto Canada. Daar schilderde zij al haar herinneringen van zich af. Niet de meest aangename schilderijen kwamen voorbij. Van deze begin periode heeft Morren Galleries destijds een boek gemaakt in samenwerking met de Britse schrijver en kunstcriticus Edward Lucie Smith en uitgeverij Waanders. Hierin is te zien wat een vlucht uit je land voor oorlog met een adolescent doet. Door hard werken aan zichzelf ontwikkelde zij zich tot een sterke persoonlijkheid. Nu jaren later worden haar schilderijen zachter en meer kosmisch van aard. Haar personages lijken op te gaan in de omgeving. Haar landschappen lijken droombeelden. Wellicht is dat de vrijheid die zich nu in haar werken manifesteert. Een combinatie van innerlijke schoonheid waaruit kracht ontstaat. Dit alles gevat in een schilderstechniek die zij zich eigen gemaakt heeft. Uiteraard heel herkenbaar en prachtig om te onderzoeken.       

Maya Kulenovic, Interlude
footer anchor