Movement Exposed Gallery Space / Bound

Movement Exposed Gallery Space / Bound

Bound is de tweede expositie van beeldend kunstenaar Ruta Butkute bij Movement Exposed Gallery Space. Voor Ruta Butkute vormt haar sculpturale choreografisch onderzoek de basis en verbinding van de verschillende media waarmee zij werkt. Momenteel experimenteert zij met porselein en de mogelijkheden die zich tijdens het artistieke creatieproces voordoen: beweging, transformatie, breuk, smelting, krimp, uitzetting en soliditeit. Door een onderscheid te maken tussen toevallige gebeurtenissen en beoogde resultaten, streeft Butkute ernaar om op een nieuwe manier naar de totstandkoming van materialiteit te kijken. Tijdens Bound zijn deze porselein schilderijen, een aantal installaties en video’s te zien.

Speciaal voor de opening in Utrecht toont Ruta Butkute de sculpturale performance Half Hitch (2016). Deze ode aan Gerrit Rietveld en interpretatie van zijn Zig Zag-stoel (1934) wordt opgevoerd door Yurie Umamoto. De performance is na de opening online te zien.

Ruta Butkute [1984, Kaunas, Litouwen] studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk werd geƫxposeerd bij Fons Welters, Amsterdam, Kaaistudios, Brussel, Rietveld Huis Cordemeyer, Apeldoorn en Teruhiro Yanagihara gallery, Osaka, Japan. Als artist-in-residence nam zij deel aan Summer Coaching Program, Rosas P.A.R.T.S in Brussels, Arita Residency in Japan, Guldagergaard international ceramic center, Skealskor, Denemarken en recentelijk bij het EKWC in Oisterwijk.

footer anchor