Movement Exposed Gallery Space / Tumble – Ruta Butkute

Movement Exposed Gallery Space / Tumble – Ruta Butkute

Met de expositie Tumble toont Ruta Butkute een sculpturale installatie en performance video bij Movement Exposed Gallery Space. ‘Hoe kunnen lichamen objecten tot leven brengen? Hoe kunnen objecten lichamen in beweging brengen?’ Deze vragen vormen de kern van het artistieke onderzoek van Ruta Butkute waarvoor zij zich liet inspireren door de bewegingsleer van danspionier Rudolf Laban. 

Butkute is geïnteresseerd hoe een medium in een ander medium kan transformeren. Door met ready-mades als stoelen te werken en deze te ontdoen van de oorspronkelijke functie en herkenbaarheid, ontstaat een nieuwe, pure functie. Gemaakt van metaal en klei combineren haar sculpturen twee contragewichten die als mysterieuze vormen op elkaar inwerken. Ruimtelijke en relationele aspecten winnen steeds meer aan belang als aanvulling op de materiële en fysieke kenmerken in haar werk. Ruta Butkute nodigt de toeschouwer uit om de mogelijkheden van de ruimtelijke installatie bij MEGS te ontdekken, door fysiek te denken en door het lichaam te laten ervaren.

Ruta Butkute [1984, Kaunas, Litouwen] studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk werd geëxposeerd bij Fons Welters, Amsterdam, Kaaistudios, Brussel, Rietveld Huis Cordemeyer, Apeldoorn en Teruhiro Yanagihara gallery, Osaka, Japan. Als artist-in-residence nam zij deel aan Summer Coaching Program, Rosas P.A.R.T.S in Brussels, Arita Residency in Japan. en Guldagergaard international ceramic center, Skealskor, Denemarken. 

De expositie Tumble bij Movement Exposed Gallery Space komt tot stand in samenwerking met Bradwolff & Partners. 

Foto: Natalia Sudova
footer anchor