Nieuwjaarstentoonstelling Walter Elst – Pieter Vandendaele en Michael Mapes
Nieuw werk van de Vlaamse fijnschilder Walter Elst, bronzen beelden van de eveneens Vlaamse beeldhouwer Pieter VandenDaele en mixed-media objecten van de Amerikaanse kunstenaar Michael Mapes.
Het is inmiddels een traditie van de galerie om het jaar te beginnen met een nieuwe collectie van de virtuoze fijnschilder Walter Elst. Walter Elst (1965, Antwerpen, België) toont ook dit keer prachtige stillevens, waaronder het werk ‘Kleine wilde stoofpruimkes’ waarin hij in wit-op-wit zijn schilderstalent laat zien: wit keramiek en glas op wit hout en een een witte muur als achtergrond. Alles in dezelfde witte tonen, maar alle materialen worden tastbaar. De pruimen willen we zo uit de schaal pakken en het glas ter hand nemen.
Ook heeft Walter aan een serie landschappen gewerkt. Deze hebben meer contrast en (nog) meer diepte dan vorige landschappelijke werken. De berken steken af tegen het groen. En op een paadje in een bos, zien wij in de verte een wandelaar. Morren Galleries is trots op de lange en exclusieve samenwerking van meer dan 25 jaar met deze museumwaardige kunstenaar.
Pieter VandenDaele verrast de toeschouwer met levensechte bronzen beelden van vissen en kikkers. VandenDaele (1971, Oudenaarde, België) groeide op tussen meren en de rivier de Schelde. Al op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door de onderwaterwereld en -fauna. Toen zijn vrienden gingen sportvissen, volgde Pieter schilderlessen aan de Academie van Oudenaarde. Later leerde hij daar ook mallen maken en brons gieten en patineren. De vissen die hij maakt, hebben een bijzondere textuur, een huid met schubben vertaald in brons. VandenDaele heeft hiervoor een hele eigen techniek ontwikkeld. Allerlei organische materialen gebruikt hij in zijn mallen om speciale afdrukken en structuren te creëren in de huid van het brons. Dit geeft de sculpturen zoveel karakter, dat namen alsFerox, Alphons en Ludwig ons niet verbazen.
Wie denkt dat alles al een keer gedaan is, kent het werk van de in New York wonende Michael Mapes nog niet. Michael Mapes (1962, Fort Knox, Kentucky – VS) is altijd al gebiologeerd geweest door insecten. Hij verzamelde ze, onderzocht ze en maakte eigenhandig prachtige houten kistjes voorzien van glas en een achterwand waarop hij nauwgezet alle beestjes vastpinde. Deze bijzondere voorgeschiedenis zien we nog altijd terug in zijn huidige werk dat letterlijk is voortgevloeid uit de hobby die hij als kind al had. Nu zijn het geen insecten meer maar honderden kleine objecten zoals, fotofragmenten, kralen, glas, haarstalen, steentjes, ampullen en dergelijke die hij vastpint in zelfgemaakte houten kijkkastjes. Al die kleine onderdeeltjes samen vormen op mozaïek-achtige wijze een geheel: een portret, een hand of een persoon ten voeten uit. Al eerder toonde de Utrechtse galerie Hollandse Meesters van zijn hand.
Voor veel van zijn werken ontmantelt Mapes een bestaand beeld en reconstrueert deze totdat er een gelaagdheid ontstaat, waarbij er dichtbij het kunstwerk talloze kleine kunstwerkjes te ontdekken zijn en van een afstand een nieuw totaalbeeld ontstaat. Voor deze tentoonstelling heeft Michael Mapes onder andere een ‘Reclining Nude Female’ gemaakt en een ‘Hamsa’, een gelukshand ontleed in al zijn facetten.