North & South. Europese topstukken herenigd

North & South. Europese topstukken herenigd

Ga van 25 oktober tot en met 26 januari mee op een unieke reis tijdens de tentoonstelling North & South! Zowel in het verre noorden als in het diepe zuiden van West-Europa blijken nog middeleeuwse kunstwerken van topkwaliteit bewaard gebleven. Een unicum, omdat deze kunst in het midden van Europa de tand des tijds niet doorstaan heeft.

Het gaat om spectaculaire altaardecoraties uit de twaalfde tot en met de veertiende eeuw, waaronder de vroegste voorbeelden van west-Europese schilderkunst op paneel. De meeste werken hebben vanwege hun kwetsbaarheid de thuisbasis nog nooit verlaten. Ze mogen nu eenmalig vanuit Noorwegen en Catalonië (Spanje) op reis naar Utrecht. Een unieke kans om kennis te maken met deze zeldzame topstukken!

Beschermd door de Pyreneeën in het zuiden en de fjorden in het noorden ontsnapten deze kunstwerken aan beeldenstormen en oorlogen. Hoewel de collecties uit noord en zuid mijlenver uit elkaar liggen, zijn er verrassend veel overeenkomsten. Geniet van de vele prachtige details en ontdek dat de iconografische en stilistische beeldtaal vrijwel gelijk is.

Extra: boek een rondleiding of bezoek een van de vele lezingen en activiteiten.

  

footer anchor