Proomfile – Bente Wilms

Proomfile – Bente Wilms

In haar installatie Proomfile voor EXbunker Utrecht vertaalt Bente Wilms haar publieke Facebookprofiel naar een getekende kamer. Daarmee plaatst Wilms haar publieke ik in de intimiteit en afgeslotenheid van een persoonlijke ruimte. Zoals ook een Facebookprofiel continu aangevuld wordt, zal Wilms ter plekke nieuwe “berichten” aan de muur tekenen: werk dat in uitvoering is.

Volgens Bente Wilms is een social media profiel, bijvoorbeeld een Facebookprofiel, te vergelijken met iemands woon- of slaapkamer. “Wanneer je door iemands huis loopt, kom je van alles tegen dat je iets kan vertellen over de persoon die er woont: boeken, films, briefjes, foto’s, objecten… Maar waar een kamer heel persoonlijk en intiem kan voelen, heeft Facebook dat helemaal niet. De Facebookpagina ziet er voor iedereen hetzelfde uit, terwijl de inhoud heel anders is. Het individu wordt onttrokken van zijn authenticiteit.”

Haar onderzoek vertaalt zich naar muurtekeningen, installaties, losse werken op papier en animaties. Experimenten met kaders, collage en compositie, kleur en verschillende materialen. Wel altijd in combinatie met zwarte inkt, wat haar werk kenmerkt, evenals het samenvoegen van meerdere beelden of beeldelementen in één werk. Haar tekenen kan omschreven worden als snel, direct, rauw, met wat comic en een beetje pop-art.

footer anchor