Remembering – Jhonie van Boeijen  (Nieuw Utrechts)

Remembering – Jhonie van Boeijen (Nieuw Utrechts)

Sinds 2014 biedt het Centraal Museum een veelbelovende afstudeerstudent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ruimte voor een presentatie. Dit jaar kreeg Jhonie van Boeijen (Nijkerk 1992) de beschikking over twee zalen om haar werk te laten zien.

Jhonie van Boeijen maakt voorstellingen van momenten of objecten die voor iedereen herkenbaar zijn vanuit het huiselijk leven van alledag. Door de kijker te confronteren met een beeld van iets heel vertrouwds, dat normaal gesproken amper opvalt of gezien wordt, hoopt ze een onbekend gevoel of weggestopte herinnering op te roepen. Bijvoorbeeld schaamte over het eigen rommelige keukenkastje, of de gedachte aan de ooit zelf aangeschafte waardeloze keukenmachine. De werken zijn altijd anoniem. De onderwerpen variëren van geïsoleerde objecten tot chaotische composities, die voornamelijk worden aangetroffen in de keuken of de badkamer. Door het aanpassen van kleur en lichtval, en door het vervormen van de reflecties probeert ze het realisme in haar werk te versterken. Het doel daarvan is het creëren van een opening naar een andere dimensie: een veilige, perfecte wereld waarin men kan ontsnappen aan de echte werkelijkheid door even alle gedachten daaraan te stoppen.

Jhonie van Boeijen over de tentoonstelling:

“De werken die ik maak zijn een reflectie van de voor mij perfecte realiteit, een veilige wereld waar ik in kan ontsnappen. Door het aanpassen van kleur en licht contrast, maar ook door het opblazen van reflecties binnenin het beeld, probeer ik een nieuwe dimensie te creëren. Dit met de hoop dat ik de kijker een uitweg kan bieden vanuit hun eigen realiteit”. 

footer anchor