Schoonheid in vrijheid –  Jackie Sleper, 40 jaar kunst.

Schoonheid in vrijheid –  Jackie Sleper, 40 jaar kunst.

Jackie Sleper (1962) maakt al 40 jaar werk waarin ze schoonheid onderzoekt en de strijd aangaat met onrechtvaardigheid. De verleiding, kracht, macht en onmacht van mensen -en vrouwen in het bijzonder-, menselijke relaties, de kwetsbaarheid van een kind, dieren en de natuur zijn haar belangrijkste thema’s. Galerie Quintessens in Utrecht toont een overzicht van 40 jaar kunstenaarschap en maakte samen met de kunstenares een selectie uit haar vrije werk.

Alles doet ertoe in het leven en de kunst van Jackie Sleper. Haar eigen leven en de levens van mensen uit haar omgeving, alsmede de levensverhalen die ze hoort tijdens haar reizen. Ze ver-werkt ze in kleurrijke foto’s, tekeningen, schilderijen en sculpturen die ze samenstelt uit bestaande voorwerpen en nieuw gemaakte toevoegingen. Haar assemblages hebben op het eerste gezicht een betoverend effect, mede door haar unieke materiaalgebruik als figuren van porselein, fonke-lende juwelen, medaillons, bloemen van glas en talloze andere details waaruit ze haar werken op-bouwt. Wat ze niet zelf maakt of vindt, laat ze maken.

In haar portretten van vrouwen zet Jackie Sleper de vrouw in al haar hoedanigheden en stemmin-gen neer: als moeder, kunstenares, angsthaas, verzorgster, minnares, hoer, maar ook naïef, bloed-dorstig, betrouwbaar, gehaaid, humoristisch en lief. Wel altijd zelfbewust.

Hoop, humor, ernst, verleiding, intimiteit; Sleper weet het allemaal te combineren, vaak met een flinke dosis ironie.

 

Black Eye Star, 2012
50 x 27 x 27 cm.
foto door Rene van der Hulst

footer anchor