St. Catharinakathedraal / RAY

St. Catharinakathedraal / RAY

Als onderdeel van het project No Linear Fucking Time, presenteert BAK, basis voor actuele kunst Ray (2022), een installatie in de Sint-Catharinakathedraal, Utrecht, door beeldend kunstenaar Vibeke Mascini, in opdracht van BAK en gerealiseerd in samenwerking met Museum Catharijneconvent, Utrecht.


Ray bestaat uit een enkele geprojecteerde lichtstraal, die de ruimte verlicht. De batterij die het licht genereert is deels opgeladen met elektriciteit die afkomstig is van de overtollige warmte die in een crematorium wordt geproduceerd. Ontwikkeld met goedkeuring van nabestaanden, dient het door het bewaren en omleiden van de energie als een collectief gedenkteken waarin herdenking, rouw en vernieuwing centraal staan.


Ray is speciaal gemaakt voor de ruimte van de Sint-Catharinakathedraal, en nodigt – in overeenstemming met de architectuur – uit tot stille contemplatie. Met deze installatie vraagt Mascini aandacht voor de doorwerking van de dood en het verbeteren van hedendaagse op tijd gebaseerde rouwpraktijken. 


Vibeke Mascini is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze is docent beeldhouwkunst en research fellow aan De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, en resident van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (2021-2022). Als docent werkte ze eerder voor de Academie van Bouwkunst en de Gerrit Rietveld Academie, beide in Amsterdam.   

Ray is te bezichtigen van 19 maart tot en met 22 mei 2022.  
Adres: Sint-Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36, 3512 PH, Utrecht 

Bezichtigingstijden:*   
Woensdag–vrijdag, 13:00–17:00 uur 
Zaterdag, 12:00–16:00 uur 
Zondag, 14:00–16:00 uur

* Dagen waarop de kerk niet beschikbaar is i.v.m. eigen activiteiten:
25 maart
15 april
16 april
22 april
7 mei vanaf 13.00 hrs
19 mei tot 15.30 hrs

Ray (2022) door Vibeke Mascini, tentoongesteld in de Sint-Catharinakathedraal, Utrecht (bovenaanzicht), foto door Tom Janssen 
Ray (2022) door Vibeke Mascini, tentoongesteld in de Sint-Catharinakathedraal, Utrecht (zijaanzicht), foto door Tom Janssen 
footer anchor