Tatjana Renkas: Na 32 jaar

Tatjana Renkas: Na 32 jaar

Voor haar installatie “Na 32 jaar” heeft Tatjana Renkas zich laten inspireren door de verlaten postapocalyptische wereld van Tjernobyl, waar de natuur en radiatie hand in hand leven, waar radiatie de natuur beschermt van de mensheid. En door de kracht van de natuur, die door de ramp bijzondere en voor de mens beangstigende vormen aanneemt.

Renkas: “Het ongeluk met de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986 is het grootste uit de nucleaire geschiedenis. Meer dan honderdduizend bewoners van de regio hebben het gebied rond Tsjernobyl definitief moeten verlaten. 30 jaar later is het nog steeds verboden om in dat gebied te wonen. De natuur heeft door de ramp ook zware klappen gekregen. Door de afwezigheid van mensen is de natuur zich gaan ontplooien. Biologen hebben bijzondere activiteit gemeld. Slechts een half uur rijden van Kiev leven unieke dieren en planten.”

Haar werk bestaat uit enorme bladeren van wilde planten (gemaakt van karton op een houten frame). “De bladen zijn ontsproten door de spleten in de dikke betonnen muren van de bunker. Een positief symbool van de overwinning van de natuur op de fouten van de mensheid.” aldus Tatjana Renkas.

footer anchor